Helyi modellek

2024.08.24. 07:00

Hány ma élő bakonyit ismer fel a történelmi festményen? Mutatjuk a várvédők diadalát megörökítő új alkotást

A cseszneki diadalról, a hős várvédőkről és a törökök felett aratott 1561-es győzelem dicső pillanatáról készíttetett festményt a cseszneki vár, amit az erődítmény látogatóközpontjában avattak fel nemrégiben. Az egykori várnagyot, Wathay Lőrincet és vitézeit ábrázoló alkotást a mai várkapitány, Amberger Dániel leplezte le.

Rimányi Zita

Az ifjabb Wathay, Ferenc énekszerzőként és kódexíróként híres lett, akárcsak Balassi Bálint. Őt ismeri jobban az utókor. Ám végvári hősként sokkal inkább vitézkedett apja, az idősebb Wathay, Lőrinc. Róla kevesebbet tudunk. Ám épp Csesznek múltja köszönhet neki komoly dicsőséget. Idén ezért rá emlékeztek ünnepséggel a Bakony őrének nevezett várban. Megkoszorúzták emléktábláját és felavatták a róla készült festményt.

A cseszneki vár hős védőjéről, Wathay Lőrinc egykori várkapitány diadaláról készült festményt a napokban leplezte le a mostani várkapitány. A bakonyi erődítmény látogatóközpontjában megtekinthető
A cseszneki vár hős védőjéről, Wathay Lőrinc egykori várkapitány diadaláról készült festményt a napokban leplezte le a mostani várkapitány. A bakonyi erődítmény látogatóközpontjában megtekinthető 
Forrás: cseszneki vár

Wathay Lőrinc kétszer volt a cseszneki vár kapitánya, összesen tizenhat esztendeig, ami szokatlanul hosszú karriernek számított a középkorban ebben a szakmában. Ráadásul a XVI. század második fele vérzivataros időszak volt a törökveszély miatt, állandó támadásoknak voltak kitéve a végvári vitézek. Nem volt életbiztosítás ekkor várnagynak lenni, a magyar harci virtus ráadásul azt diktálta, hogy ne adják meg magukat a harcosok, inkább hősi halált haltak.

Ennek szép példája a cseszneki diadal, Wathay Lőrinc tette. Ugyanis a török már félig elfoglalta a cseszneki várat egy 1561-es támadáskor. Az ostrom során a sereg betört az alsó várba, ami hasonló helyzetekben a legtöbbször a véget jelentette a magyaroknak, az erődítmény elfoglalásának megakadályozása lehetetlennek tűnt már ilyenkor. Azonban a hős várnagy vérfürdő közepette, súlyos emberáldozatok árán ugyan, de kiverte a falak közül az ellenséget, megfordította a csata sorsát. Reménytelen helyzetből lett a diadal, ami komoly hadászati teljesítménynek tekinthető. Erről már korábban is írtunk.

A hős várvédő dicső tettének, a török túlerővel szembeni diadalnak emléket állító tábla a cseszneki várban
A hős várvédő dicső tettének, a török túlerővel szembeni diadalnak emléket állító tábla a cseszneki várban
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Amberger Dániel várkapitány azt szintén elmondta lapunknak, hogy a napokban leleplezett festményt Juhász Ernő festette Budapesten. Több stílusban szokott alkotni. Azért őt kérték fel az alkotás elkészítésére, mert szerették volna, ha a kép minél realisztikusabban jeleníti meg az egykori vitézséget. A művész pedig még az előkészületek során megkérte a várkapitányt, keressen neki arcmodelleket. Így néhány helybelit a kért szemszögekből fotóztak le Cseszneken, azokat, akik ehhez hozzájárultak. Így az ő arcaik köszönnek vissza ránk a festményen látható vitézek képében. Felismeri őket?

Juhász Ernő illusztrátor. Könyvekhez és játékokhoz készít illusztrációkat. Ez az első történelmi témájú műve.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában