Gyümölcstermesztés

2024.08.31. 16:00

Gyerekfejnyi szőlőfürtök teremnek a Magas-Bakonyban: fotókon az óriás csemegék

Csaknem harminc csemegeszőlő-fajtát termeszt Schneider Gyula a Magas-Bakonyban. Ültetvénye nem nagy, ezer négyzetméteren 116 tőkét nevel, de a fürtök és a bogyók mind óriásiak nála. Ezért és a V alakú támrendszer miatt is különleges birtoka, no meg azért, mert egy gyönyörű völgyben található, a Zirci-medence délkeleti peremén, az Eperjes- és az Ámos-hegy lábánál.

Rimányi Zita

Tavasszal hamar, három hét alatt felfutnak a támrendszerre a szőlővesszők, amikor felérnek a tetejére, akkor kifelé fordítják a hajtásokat, így a levelek félárnyékot tartanak a fürtöknek, a bogyók nem égnek meg. Több helyen szinte szőlőalagutak alatt sétálhattunk Schneider Gyula őstermelő olaszfalui ültetvényén, és az sem utolsó szempont, hogy így neki nem a tűző napon kell dolgoznia. Egy-egy tőkét a földhöz közeli részen négyfelé hajt a V alakú kordonon, és mindegyiknek háromszor háromméteres területet meghagy, mert tápanyagigényesek. Nagyobb növésűek is, mint a borszőlő. A fürtzóna a legtöbb helyen nyolcvan centiméteres magasságban van, de kísérletezik vele a gazda, hogy melyik fajta szeret magasabban termést hozni.

Schneider Gyula őstermelő kezében akkor is ott volt a metszőolló, amikor nekünk mutatta meg szőlőjét
Schneider Gyula őstermelő kezében akkor is ott volt a metszőolló, amikor nekünk mutatta meg szőlőjét
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Az őstermelő a darazsak miatt idén több fürtöt behálózott, azaz kis zsákokat kötött rájuk, hogy védje azokat. Jövőre az összeset szeretné így óvni, már az érés elejétől, hogy ne csak a rovarok csemegézhessenek ezekből a finom, más-más zamatú, édes fajtákból. A sorok közé takarónövényeket vet, hogy ne kelljen a gyomok miatt kapálni. Így is munkaigényes a szőlőtermesztés – mondta a férfi, aki még akkor is metszőollót fogott a kezében – és használta is –, amikor nekünk mutatta meg ültetvényét.

Schneider Gyula szeret szőlőjében dolgozni, a V-alakú támrendszernek köszönhetően árnyékban lehet a meleg nyári napokon és hálózással védi a fürtöket a darazsaktól
Schneider Gyula szeret szőlőjében dolgozni, a V alakú támrendszernek köszönhetően árnyékban lehet a meleg nyári napokon, és hálózással védi a fürtöket a darazsaktól
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Miért is fogott bele épp ilyen különleges, óriási bogyókat, fürtöket adó csemegeszőlő-fajták termesztésébe? Mert szeret újítani, annak ellenére, hogy régóta – akárcsak felmenői – gazdálkodással foglalkozik. Az ötlet pedig akkor született meg benne, amikor a neten egy kárpátaljai gazdálkodó felvételeit látta csemegeszőlő-fajtákról, V alakú kordon alkalmazásáról. Tőle rendelt tőkéket, és a hagyományos borszőlőoszlopot maga alakította át. Kereteket rakott azokra, a drótokat együtt húzták ki köztük feleségével.

Egy óriásfürt teljes szépségében az olaszfalui csemegeszőlő-ültetvényről
Egy óriásfürt teljes szépségében az olaszfalui csemegeszőlő-ültetvényről
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Nem gyakori az olyan öntözőrendszer sem, amilyet kialakított. A telek egyik végében van a csőkút, a felette lévő napelem tölti fel az akkumulátorokat, amik a szivattyút működtetik. Így jut fel a telek másik végében lévő tartályba a víz, onnan pedig már a gravitáció oldja meg a csepegtetős öntözést. Az érés idején hetente mintegy húsz liter vizet biztosított egy-egy tőkének.

Ilyen a V-alakú kordon Olaszfaluban, a csemegeszőlő-ültetvényben
Ilyen a V alakú kordon Olaszfaluban, a csemegeszőlő-ültetvényben
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Ősszel lesz öt éve, hogy belekezdett a szőlőtermesztésbe. Idén nála is két-három héttel korábban lehetett szüretelni, így mostanra nagyrészt letermett szőlője. Vitt a piacra az utóbbi hetekben muskotályos ízű szőlőt, amelyen rózsaszínűek a bogyók, más fajtákon pedig körte alakúak. Nagy szeműek fehér szőlői is, és például a Bajkonur, ami egy pirosszőlő-fajta. Igaz, feleannyi termése lett, mint tavaly, mert virágzáskor esős idők voltak.

Nemcsak óriásparadicsom terem tehát a Magas-Bakonyban, érdemes a zirci piacra járni azért is, hogy helyi őstermelőkkel megismerkedjünk. Az óriási csemegeszőlő is jól érzi magát ezen a vidéken, azért is, mert egyre melegebbek a nyarak, és a tömött erdei talaj miatt a szőlők ízesebbek. A bakonyi krumpli ugyancsak híresen finom, azt mostanában kezdik szedni Olaszfaluban is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában