Állatvédelem

21 órája

Ovádi Péter kormánybiztos a Sóstó Vadvédelmi Központban: „Mindenben segítjük a mentést”

Az elmúlt hétvégén és hétfőn 1800 haldokló fecskét vittek a Székesfehérvárnál lévő Sóstó Vadvédelmi Központba, ahol az orvosi egészségügyi csapat a központ munkatársaival és az önkéntesekkel közösen mentette a hirtelen jött hideg időjárás miatt bajba jutott madarakat, összegezték az illetékesek, köztük Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos, a helyszínen a tapasztalatokat. Mindezt a kormánybiztos közösségi oldalán is hírül adta.

Kovács Erika

Forrás: Sóstó Vadvédelmi Központ

 – Nagyon jó volt látni a széles körű összefogást a nemzeti parkok munkatársai, a mentőközpontok és az önkéntesek között, hiszen országosan, így Fejér vármegyében és Székesfehérváron is emberfeletti munkát végeztek a mentésnél, vélekedett Ovádi Péter. A kormánybiztos kiemelte, a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvánnyal úgy határoztak, hogy rendkívüli támogatást nyújtanak azoknak a mentőközpontoknak, amelyek részt vettek ebben a munkában. A szervezetek számára ötmillió forintot különítettek el. A kormánybiztos szólt arról is, hogy a segítségre szoruló madarak mellett az árvízi térségekben élő állatok érdekében is megvan a társadalomban az erő az összefogásra. 

Csete Gábor, a központ szakmai vezetője elmondta, volt, hogy pár óra alatt több mint 400 haldokló fecskén próbáltak segíteni. A madarakat egyenként átnézték, majd a megfelelő ellátás után fűtött, számukra berendezett helyiségekben helyezték el őket, ahol megerősödhetnek. A túlélők közül az első fecskéket, közel százat a gyűrűzés után szabadon is engedhették. Flesch Márton vezető állatorvos kiemelte, ezek az állatok végletesen legyengülve érkeztek hozzájuk, az utolsó tartalékaikat is elhasználták. Előfordult olyan is, hogy arra sem volt erejük, hogy a fejüket tartsák, ezért először a legfontosabb volt az energia pótlása, amit infúzióval oldottak meg, majd meleg, száraz helyre tették őket, ahol eleséget kínáltak nekik. – Minden egyes fecskét ilyen kezelésben részesítettük, hogy megkapja az esélyt arra, hogy elrepülhessen. Sajnos sok elpusztult, mire behozták hozzánk, sok fecske a kezelés közben adta föl a küzdelmet. – Nagyon szomorú pillanatokat is megéltünk, de amiért dolgoztunk, hogy egy részük elindulhasson az útjára, valóra vált – fogalmazott a szakember. 

Mint ismert, a hazánkba északról, főként Lengyel- és Csehországból vonuló füsti, molnár és parti fecskéket egyesével vizsgálták meg, majd a megfelelő ellátás után az első száz madár kedden délben megerősödve folytathatta útját Afrika felé. A szeptember második hetében hirtelen viharos széllel, lehűléssel és esővel érkezett őszi idő a vonulási felkészülés közben érte a fecskéket, amelyek különösen érzékenyek a több napig tartó hideg, csapadékos időjárásra. Ilyenkor a kizárólagos táplálékuk, a repülő rovarok eltűntek, így a madarak éhezni kezdtek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában