Vonat

2024.08.22. 11:00

Elrettentő statisztikai adatok a vasúton

A figyelmetlenség és a KRESZ megszegése egyre magasabb számban szedi áldozatait a vasúton. A MÁV hálózatán a tavalyihoz képest jelentősen növekedett a vasúti átjárókban történt balesetek, a gázolások és a sorompórongálások száma. Szomorú, hogy egyre többen választják öngyilkosságuk helyszínéül a vasutat. A minden esetben vétlen mozdonyvezetők súlyos traumát élnek át a balesetek során, a statisztika minden idei adata elrettentő.

Benkő Péter

Még csak nyár végén járunk, mégis már 47 baleset történt vasúti átjáróban, tizennéggyel több, mint a tavalyi év megegyező időszakában – adta hírül a vasúttársaság. A szám több mint elrettentő! A balesetek során tíz ember vesztette életét, tízszer annyi, mint tavaly ilyenkor. Heten súlyos, tizennyolcan könnyű sérüléseket szenvedtek a figyelmetlenség és a KRESZ-szabályok megszegése miatt. A balesetek közel hatvan százaléka biztosított vasúti átjáróban történt, legtöbbször személygépkocsival ütközött a vonat. Három személyelütés történt, ugyanennyiszer gázolt a vonat kerékpárost és motorost átjáróban. Az útátjárós események következtében a kárérték idén is meghaladja a 131 millió forintot.

Jó esetben sérül, rossz esetben életét veszti az autós, sérülnek a járművek. Elrettentő idei számok a vasúti baleseti statisztikában
Jó esetben sérül, rossz esetben életét veszti az autós, sérülnek a járművek. Elrettentő idei számok a vasúti baleseti statisztikában
Fotó: MÁV Zrt.

A legtöbb vasúti átjárós balesetet a gyorshajtás, az agresszív vezetési stílus, a vezetés közbeni telefonálás és a fényjelző tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása okozza. A záródó sorompórudakat látva néhány járművezető még a lezáródott fél sorompót is megkerüli, vagy észre sem veszi azt, évente átlagosan 800 fél sorompó rúdját törik le. A MÁV hálózatán idén eddig 570 sorompórongálás történt, hetvenkilenccel több, mint tavaly ilyenkor. Szomorú, hogy a balesetek a járműállományt is csökkentik, előfordul, hogy selejtezni kell. A vasúti átjárós balesetek, gázolások sok esetben többórás késéseket generálnak, ez sok ezer utas aznapi közlekedését nehezíti.

Emelkedett a gázolások száma is, amelyek tiltott helyen tartózkodás miatt következtek be. Idén 32 ilyen baleset történt, húsz ember életét vesztette, hatan súlyos, hatan könnyű sérüléseket szenvedtek. Kiemelt veszélynek vannak kitéve a gondatlan kerékpárosok, gyalogosok, akik körültekintés nélkül haladnak át. Náluk sok esetben az érzékszervek működését akadályozó tényezők – fülhallgató, kapucnis ruházat, mobiltelefon – okoz balesetet.

Kétvágányú pályán az elhaladó vonat után – kijelölt átjáró esetén tilos jelzésnél – elindulva nem látják a másik sínpáron, ellenkező irányból gyorsan érkező vonatot. Mindezen túl, sajnálatos módon nőtt a vasúton történt öngyilkosságok száma is, idén eddig hetvenhárom személy döntött úgy, hogy a síneken vet véget életének. 

Nemcsak elrettentő, traumatikus élmény is

Mind a mozdonyvezetőnek, a személyzetnek, és az utasoknak traumatikus élmény balesetet átélni vagy csak látni is. A MÁV hosszú évek óta intenzíven fellép a megelőzés érdekében, idén nyáron az Erzsébet-táborban is felhívták a figyelmet a szabálykövető közlekedés fontosságára, augusztusban Balatonalmádiban és Agárdon szerveztek baleset-megelőzési kitelepüléseket.

A vasúthálózaton az átjárók védelme, biztosítási módja minden esetben megfelel a hatóságilag előírt biztonsági szintnek. Az elmúlt tizenhat év halálos kimenetelű baleseteit vasúti átjáróban figyelmetlenség vagy a KRESZ-szabályok megszegése okozta. A balesetek számának visszaszorítása közös érdek. Arra kérik a közlekedőket, hogy minden körülmények között legyenek körültekintők, hiszen élet-halál kérdése a KRESZ-szabályok betartása.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában