Beruházás

2024.08.30. 20:00

Élményt ad és jellemet formál az iskola

A beruházás, a megújuló iskola arra ad lehetőséget, hogy megemlékezzünk a közösségről, amelyet az egymást követő nemzedékek alkotnak itt, Halimbán is.

Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt a Nyirádi Erzsébet Királyné Általános Iskola korszerűsített Dr. Szalai Miklós Tagintézménye projektzáró és tanévnyitó eseményén Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

–   A községet az különbözteti meg sok más településtől, hogy a nemzedékek közötti közösség több száz évre tekinthet vissza. Az elmúlt ötven-hatvan évben egy különösen erős és összetartó közösség gyarapodott itt, amelynek olyan közös szellemiség jelenti az alapját, amely az itteni hagyományokra alapozva az óvodától kezdve a felnőttkorig meghatározza az itt élők önazonosságát. A most iskolába lépők éppúgy, mint a végzősök és a pedagógusok, jól tudják, hogy melyek Halimbának azok a sajátosságai, amelyek a világ sok más településétől megkülönböztetik. Ez a megújuló iskola ehhez nagyszerű keretet ad, hiszen nem csupán oktatási intézmény, hanem a falu közössége, ahol találkozhatnak idősek és fiatalok, és az otthon mellett a második legfontosabb élményt adó és jellemet formáló helye a közösségnek. Az Európai Unió lehetővé tette, hogy ez az iskola 175 millió forintból megújuljon. Ez igazolja, hogy érdemes volt tárgyalni az Európai Bizottsággal azért, hogy Magyarország hozzáférhessen a hazánkat megillető forrásokhoz. Már akkor is tudtuk, hogy ezeket jól fogjuk használni. Ezek a beruházások nem csak a jelen, hanem a jövő Európájának is egy nagyon fontos helyi oszlopává is válnak – mondta a miniszter.

Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ igazgatója szerint Halimba önkormányzatának az iskola iránti elkötelezettségét bizonyítja, hogy az önkormányzati épületek korszerűsítésére nyert támogatást az iskolára fordították. – Pedig a várható megtakarítás nem közvetlenül az önkormányzat költségvetését, de annál inkább a település értéktárát, mindannyiunk hétköznapjait, ünnepeit gazdagíthatja. Az iskolában a környező települések diákjai tanulnak, ezt a tanévet 138 kisdiák kezdi meg, és a számuk várhatóan emelkedik a következő években. A fejlesztéssel az iskola környezete is megszépült, így biztosított a tanulók korunk szakmai elvárásainak megfelelő oktatása, nevelése. Korszerű körülmények között szerezhetik meg azt a tudást, amely birtokában eséllyel indulnak a városi középiskolákba. A kulturált környezet másrészt rendet teremt a gyerekek lelkében is, ami napjainkban legalább olyan fontos – mondta az igazgató. Hozzátette, hogy a köznevelési intézmények hozzájárulnak a települések népességmegtartó képességéhez, az identitástudat erősítéséhez, formálják a település demográfiai képét.

Kovácsné Véber Eszter polgármester úgy fogalmazott, hogy ezt a napot nem csak a tanévkezdés miatt várták. – Azért is, mert ez a tanév egy sokkal szebb, megújult épületben kezdődhet. 1972 óta folyamatosan fejlődött az iskola, megragadtak az önkormányzatok minden lehetőséget a korszerűsítésre, de az épületek szempontjából ezek mind csak kis lépéseket jelentettek. 2016-ban egy nyertes pályázatot önrész hiányában vesztettünk el, az épület egyre rosszabb állapotba került. 2021-ben a TOP plusz pályázaton 175 millió forintot nyertünk a három épület felújítására. Elsősorban energetikai korszerűsítésre, hőszigetelést, homlokzati és tetőszigetelést kaptak az épületek, új napelemekkel, nyílászárókkal gazdagodott az iskola, a fűtési energiát a radiátorok szabályzóival használhatunk fel hatékonyabban. Elkészült az akadálymentesítés, önerőből a kis iskola külső bejárata készült el, és a mozaik szigetelése valósult meg – sorolta a polgármester, és hálát mondott mindazoknak, akik segítségével elkészülhetett a korszerűsítés.

A tanévnyitón Simon János esperes áldotta meg a felújított iskolát, az ünnepségen az első és az ötödik osztályos diákok adtak műsort.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában