Ünnepélyes alapcsőletétel

2024.08.22. 19:39

Egyedi szennyvízkezelési rendszer épül Németbányán

Németbánya Község Önkormányzata 443 millió forintot meghaladó értékű egyedi szennyvízkezelési rendszert épít a településen. A projekt célja a településen keletkező szennyvizek minél nagyobb arányú elvezetése és a természeti környezetet kevésbé terhelő megtisztítása.

Haraszti Gábor

Németbánya Község Önkormányzata a Vidékfejlesztési Program keretén belül vissza nem térítendő támogatásra jogosult a keletkező szennyvizek környezetkímélő gyűjtésének és kezelésének megoldására. A település belterületén 107 ingatlan bevonásával szennyvízelvezető-csatornahálózatot alakítanak ki és két egyedi szennyvízkezelő berendezést telepítenek, mely megfelelő, hosszú távon fenntartható és költséghatékony megoldás a szennyvíz kezelésére. 

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő üdvözölte a beruházást
Kovács Zoltán országgyűlési képviselő üdvözölte a beruházást
Fotó: Haraszti Gábor

A berendezések a háztartásokban, közösségi intézményekben keletkező szennyvizet a határérték-előírásoknak megfelelő minőségben kezeli-tisztítja, majd a tisztított vizet a Bitva patakba engedi. A fejlesztés hosszú távú céljai közé tartozik a községi életminőség javulása, a tiszta, egészséges települési környezethez való jog érvényesülése, a települési vonzerő, valamint a község népességmegtartó erejének javítása.
A beruházás ünnepélyes alapcsőletételére rendezett ünnepségen részt vett Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is, aki köszöntőjében kiemelte, a kivitelező 3,3 kilométer hosszú vezetéket, 107 bekötést és 80 tisztítóaknát épít. 
– Németbánya összefogását mindenképp ki szeretném emelni, hiszen ha a lakók nem állnak a beruházás mellé, akkor ez nem valósulhatna meg. Köszönet illeti a polgármestert, a képviselő-testületet, nem szabad elfelejteni, hogy a kiépített közmű hatással lesz az itt élők életminőségére, a turizmusra, s minden olyasmire, amit környezetvédelemnek hívunk – mutatott rá a képviselő. 

Az ünnepségen időkapszulát is elhelyeztek
Az ünnepségen időkapszulát is elhelyeztek
Fotó: Haraszti Gábor

Marcsik Zoltánné Király Ágnes polgármester beszédében úgy fogalmazott, ezzel a beruházással a németbányaiak közel 30 éve dédelgetett álma vált valósággá. 
– Büszke vagyok erre a beruházásra, mellyel elmondhatjuk magunkról, hogy mérföldkövet helyeztünk el Németbánya idősíkjában. Nagy köszönettel tartozunk a település lakosainak, akik anyagi áldozatvállalásukkal biztosították a beruházás létrejöttét és megerősítették a közösségi összefogás erejébe vetett hitemet. Ezzel lehetőséget kaptunk Németbánya jövőjének és fennmaradásának biztosítására – emelte ki a polgármester.

Kovács Zoltán és Vörös László helyezte el az alapcsövet
Kovács Zoltán és Vörös László helyezte el az alapcsövet
Fotó: Haraszti Gábor

A beszédeket követően Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Vörös László, a Boroszlán Zrt. vezérigazgatója lefektette az alapcsövet, majd a faluház előtt időkapszulát helyeztek el, melyben többek között a Napló augusztus 22-ei száma is helyet kapott, végül emléktáblát avattak. A projekt tervezett befejezési dátuma 2025. június 30. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában