Ünnepség

2024.08.20. 14:13

Augusztus 20. Zircen – „Országunk keresztény gyökerű, dús lombú fa" (képgaléria, videó)

Géza, Szent István apja felismerte, hogy a keresztény alapok gátat szabnak az önkényeskedésnek, és általuk megerősíthető a társadalom. Fia, első királyunk belátta, hogy az új hitre áttérő magyar népnek koronás főre van szüksége, ha független országban akar élni – hangzott el az augusztus 20-i ünnepségen Zircen, ahol államalapításunkra emlékeztek és megáldották az új kenyeret.

Rimányi Zita

Az augusztus 20-i zirci rendezvényen részt vett Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője. Viziné Horváth Judit jegyző a zirci Szent István téren elmondott beszédében hazánk fő védőszentjének ünnepe kapcsán felidézte, hogy Szent István országunkat Szűz Mária védelmébe ajánlotta. Hangsúlyozta, hogy a szent jobb ereklye a kultuszának része és szimbólum, azt jelképezi, hogy mindent Isten képviseletében érdemes végeznünk, ahogy István tette. Első királyunk méltatásaként elhangzott, hogy a pápától kért koronát, így egy független állam lett az otthonunk, melynek méltósága ezer éve fennmaradt.

A történelmi egyházak képviselői a cserkészekkel együtt koszorút helyeztek el a zirci Szent István emlékkeresztnél
A történelmi egyházak képviselői a cserkészekkel együtt koszorút helyeztek el a zirci Szent István-emlékkeresztnél. Az ünnepségen részt vett Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is
Fotó: Rimányi Zita/Napló

– Szent Istvánt a politikai, a diplomáciai érzéke a történelem nagy államférfijává tette. Országunk neki köszönhetően lett keresztény gyökerű, dús lombú fa – szögezte le Viziné Horváth Judit, és megjegyezte: amikor azt érzékeltetik, hogy kicsik vagyunk, akkor van igazán szükség a hazaszeretetre. István királynak a fiához, Imre herceghez intézett intelmei közül kiemelte az irgalmasságot, az alázatot, a mértékletességet, a szelídséget és a becsületet. Ezek mindannyiunknak útmutatói lehetnek.

A zirci városi ünnepség keretében Huszár Lőrinc plébános áldotta meg az új kenyeret, amit Ottó Péter polgármester vett át a helyi agrárium képviselőjétől
A zirci városi ünnepség keretében Huszár Lőrinc plébános áldotta meg az új kenyeret, amit Ottó Péter polgármester vett át a helyi agrárium képviselőjétől
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A történelmi egyházak képviselői a cserkészekkel együtt koszorút helyeztek el a zirci Szent István-emlékkeresztnél. A zirci városi ünnepség keretében Huszár Lőrinc plébános áldotta meg az új kenyeret, amit Ottó Péter polgármester vett át a helyi agrárium képviselőjétől. Lőrinc atya mindennapi táplálékunkért köszönetet mondva arra is felhívta a figyelmet, hogy azt mi is osszuk meg másokkal, mert az az igazi testvéri szeretet.

Viziné Horváth Judit jegyző mondott ünnepi beszédet a zirci Szent István téren
Viziné Horváth Judit jegyző mondott ünnepi beszédet a zirci Szent István téren
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Az augusztus 20-i városi ünnepséget a Zircikon fesztivál harmadik napján tartották meg, az előző napok programjairól több cikkben beszámoltunk. Az új kenyér megszentelése után önkormányzati elismeréseket és ösztöndíjakat adtak át, erről külön cikkben beszámolunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában