Korszerűsítés

2024.08.04. 22:00

Amikor az önkormányzati beruházás jár elől jó példával

A napokban fejeződött be Rigácson a sokfunkciós Faluház épületének felújítása. Az elavult gépészettel működő és az elmúlt években egyre drágábban üzemeltethető épület energiafelhasználásának ésszerűsítése lehetőséget biztosít arra is, hogy a rigácsiakat saját háztartási energiafelhasználásuk átgondolására, felülvizsgálatára ösztönözze.

Veol.hu

A Faluház energetikai korszerűsítése Rigácson című pályázati projekt célja a népszerű közösségi ház gazdaságosabb, fenntartható üzemeltetése volt. Magyarország Kormánya és az Európai Unió közös forrásából származó vissza nem térítendő 85 millió forintos támogatásból a hőtechnikai fejlesztéseken túl, hőszivattyús rendszer és napelemes rendszer is telepítésre került.

A napokban fejeződött be Rigácson a sokfunkciós Faluház épületének felújítása
A napokban fejeződött be Rigácson a sokfunkciós Faluház épületének felújítása
Fotó: Önkormányzat

A mintegy 80 háztartással működő Rigácson a „többfunkciós” épület azt jelenti, hogy a település központjában álló Faluházban kapott helyett a polgármesteri hivatal, az orvosi rendelő, a könyvtár és a közösségi rendezvényeknek helyet biztosító színházterem is. A sikeresen lezárult energetikai korszerűsítéssel nem csak a korábban feleslegesen túlzó energiaigényű épület rezsije csökkent jelentősen (az energetikai becslés alapján évente mintegy 2 millió forinttal), hanem az épületben dolgozók, az azt használók, oda betérők komfortérzete is jelentős mértékben javult.

A beruházásnak köszönhetően megvalósult a homlokzati falak és a padlásfödém hőszigetelése, továbbá valamennyi kültéri nyílászárót alacsony hőáteresztő képességű, háromrétegű üveggel szerelt ablakra cserélték. A beavatkozásoknak köszönhetően a hőszivattyús rendszerrel megújuló és fan coil-okkal kiegészülő fűtésrendszernek már csak az optimalizált állandó, belső hőmérséklet fenntartására kell fókuszálni, az épület energiaigénye így minimalizálódik, vagyis olcsóbbá válik a fenntartása. A fenntarthatóság és a megújuló energia-felhasználás irányába tett lépés a Faluház tetejére telepített, mintegy 9 kWp teljesítményű napelemes rendszer is. Az ilyen energetikai beruházások szekunder célja a helyiek befolyásolása, inspirálásuk abba az irányba, hogy a saját háztartási energia-felhasználásukat átgondolva törekedjenek a spórolásra és az ésszerűsítésre is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában