Színes program

2024.07.28. 07:00

Jakab-napok - A bor és a vadászat országos ünnepe

Kiállítással, országos borrendi találkozóval, vadásztársaságok bemutatkozásával, színes műsorral várták az érdeklődőket Sümegen. Szombaton immár tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Jakab-napok programsorozatot.

Szijártó János

Kiállítással, országos borrendi találkozóval, vadásztársaságok bemutatkozásával, színes műsorral várta az érdeklődőket szombaton az immár tizenkilencedik alkalommal megrendezett Jakab-napok programsorozat.

Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánybiztos, a rendezvény védnökeként elismerő szavakkal köszöntötte a résztvevőket Sümegen a Palotakertben
Czunyiné Bertalan Judit kormánybiztos a rendezvény védnökeként elismerő szavakkal köszöntötte a résztvevőket Sümegen a palotakertben
Fotó: Szijártó János / Napló

Szombaton délután Czunyiné Bertalan Judit kormánybiztos, a rendezvény védnöke elismerő szavakkal köszöntötte a résztvevőket a palotakertben, külön kiemelve a sümegi program jelentőségét a bor, a vadászat és a közösség összekovácsolása tekintetében.
Németh Zoltán Sándor, Sümeg alpolgármestere úgy fogalmazott beszédében, büszke arra, hogy ezt a rendezvényt húsz évvel ezelőtt Sümeg indította útjára a közösségépítés jegyében. – Fontos, hogy együtt legyenek a baráti társaságok, a közös sütés-főzés, a programokon való részvétel remek alkalmat ad arra, hogy új élményekkel gazdagodjon mindenki. Erre is jó lehetőséget adnak a Jakab-napok, amelyet reményeim szerint tíz, húsz éve múlva is megrendeznek majd Sümegen – tette hozzá.

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a borrendek, a vadásztársaságok országos találkozóját Sümegen, Németh Zoltán Sándor alpolgármestere abban bízik, hogy a hagyomány még hosszú évekig megmarad
Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a borrendek, a vadásztársaságok országos találkozóját Sümegen, Németh Zoltán Sándor alpolgármestere abban bízik, hogy a hagyomány még hosszú évekig megmarad
Fotó: Szijártó János / Napló

Pap Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém vármegyei elnöke szintén arra helyezte a hangsúlyt, hogy a rendezvény lassan húszéves és még mindig teljesíti eredeti küldetését. – A rendezvény él, működik, mivel egy összefogáson alapszik, a város, a vadászok és az erdőgazdaságok együttműködésén. Nincs az országban még egy olyan vármegye, amelyben három állami erdőgazdaság működik. Nálunk viszont igen, hiszen itt van a Verga Zrt., a Bakonyerdő Zrt. és a Budapesti Erdőgazdaság, és az ő támogatásukkal, a vadászkamara koordinálása mellett tudjuk minden évben megrendezni Sümegen a Jakab-napokat – hangsúlyozta.
A beszédek és a bemutatkozások után Czunyiné Bertalan Judit kormánybiztos, Pap Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém vármegyei elnöke és Baracskai Lajos, a szervezet titkára Hubertus-kereszt ezüst fokozat díjat adott át Dobrovics Zsoltnak.
A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége képviseletében Enese Beáta alelnök köszöntötte a résztvevőket, majd a borrendi mozgalomban végzett munkája elismeréseként díszoklevelet nyújtott át Lábodi Dezső borásznak.

A Jakab-napokon hagyományosan bemutatkoztak a borrendek is. A kép bal oldalán a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége képviseletében Enese Beáta alelnök mond köszöntőt
A Jakab-napokon hagyományosan bemutatkoztak a borrendek is. A kép bal oldalán a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége képviseletében Enese Beáta alelnök mond köszöntőt
Fotó: Szijártó János / Napló

A Jakab-napok eseményei ezúttal is több helyszínen várták az érdeklődőket. Pénteken az uzsai erdészeti lőtéren koronglövő versennyel indult a programsorozat, majd a plébániatemplomban folytatódott Maulbertsch sümegi freskóinak megtekintésével. Pénteken este a palotakertben mozipiknik várta az érdeklődőket. Szombaton reggel a Hét vezér téren szabadtéri szentmise kezdődött, amelyet Nagy József főesperes-kanonok és Tömördi Sándor Viktor OMF, a ferences kegytemplom igazgatója celebrált.
A Jakab-nap központi helyszíne hagyományosan a palotakert volt, ahol vadpörköltfőző versennyel indult a nap, majd ebéd után történelmi játszóparkká alakult a kert. A táncos bemutatók után Sümeg Város Fúvószenekara térzenéje következett, majd utána hangzottak el az ünnepi köszöntők és ekkor mutatkoztak be a borrendek, a vadásztársaságok, illetve kihirdették a főzőverseny és a koronglövő verseny eredményeit. A folytatásban tánc, zene következett, az idei rendezvényt is estébe nyúló jó hangulat zárta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában