Klasszikus filmek, legendás rendezők

2024.07.24. 07:00

Francia Klub a veszprémi Eötvös Károly Könyvtárban

Az Eötvös Károly Könyvtár francia részlege 2008-ban nyílt meg, a megnyitót pedig a Budapesti Francia Intézettel közösen tartották. A Francia Klub nem sokat váratott magára, egy évvel később, 2009-ben el is indult.

Juhász-Léhi István

Smidhoffer Eszter, az Eötvös Károly Könyvtár munkatársa arról tájékoztatott, hogy ebben az évben több középiskolában kérdőívet töltöttek ki a francia nyelvet tanuló középiskolások, hogy milyen francia nyelvű filmek érdekelnék őket. Az ingyenes programon regisztrált olvasók vehetnek részt, és a könyvtár állományában lévő filmeket mutatják be. Érdekesség, hogy a Coco Chanel- és Édith Piaf-filmeken több mint 60 résztvevő volt.

Az Eötvös Károly Könyvtár Francia részlege 2008-ban nyílt meg, a megnyitót pedig a Budapesti Francia Intézettel közösen tartották. 
A Francia klub nem sokat váratott magára, egy évvel később, 2009-ben el is indult
Pillanatkép a Társalgási Klub életéből
Fotó: olvasó/Smidhoffer Eszter

– Vetítettek filmet már a klubtagok javaslatára is. Az Egy férfi és egy nő című film vetítése után kérték, hogy vetítsék le a folytatást is, az Egy férfi és egy nő 20 év múlva című filmet – emlékezett vissza Kenyeres Ildikó, a klub vezetője Smidhoffer Eszter kérdésére. A Francia Intézettel nagyon jó kapcsolata volt a részlegnek, köszönhetően az ottani médiatár vezetőjének, Majoros Ottónak. Tőlük évente francia nyelvű könyvadományokat is kapott a Francia Klub. Előfizettek a könyvtár részére minden évben három francia nyelvű folyóiratra, emellett kiállítási anyagokat adtak kölcsön. Az egyik bemutató megnyitóján Mihalovics Árpád professzor mondott beszédet, aki a Pannon Egyetem francia szakának volt az alapítója, tanszékvezetője. A Francia Klub mellé évekkel később, 2017-ben elindult a Francia Társalgási Klub is. A megalakulás a Lovassy László Gimnázium német nyelvi lektora, Melanie Wrede közreműködésével történt, aki egyben francia nyelvszakos tanár is. Rendszeresen 6-8 fő vesz részt a klub összejövetelein, ahol mindig jó a hangulat, összeszokott társaság van jelen, de időnként új emberek is csatlakoznak.

– Korábban jó kapcsolat volt a gyenesdiási nyugdíjas franciákkal, akiket elhívtunk Veszprémbe és francia nyelvű idegenvezetéssel bemutattuk nekik a városunkat – ismertette Kenyeres Ildikó. A társalgási klub vendége volt még Márfi Gyula emeritus veszprémi érsek, aki francia nyelven mesélte el érdekes életét. Megtisztelte jelenlétével a Francia Klub programját a Maine-et-Loire Megyei Önkormányzat delegációja is. Többek között volt francia nyelvű író-olvasó találkozó Grégoire Polet kortárs frankofón íróval, aki a könyveiből ajándékozott is a francia részlegnek. A Vetési Albert Gimnázium diákjai nagy élvezettel hallgatták a szerzővel való beszélgetést. – Az Otthonunk – Home című 2009-ben készült francia dokumentumfilmet vetítettük le egy vetésis osztálynak francia nyelven. A gyönyörű képi világgal rendelkező filmnek Luc Besson volt a producere – mesélte Ildikó.

A Francia Nyelvű Belga Filmnapokon 2015-ben a Tokyo Anyway című filmet vetítették, Magali Cleymans-al, a Vetési Albert Gimnázium akkori lektorával (A Wallonie-Bruxelles International szervezésében). Emelte a színvonalat, hogy a vetítésen jelen volt Camille Meynard belga filmrendező és a film egyik főszereplője is.
A francia részleggel kapcsolatos munka és a francia nyelvvel kapcsolatos programok szervezésének köszönhetően Eric Fournier, a magyarországi francia nagykövet munkássága alatt, Franciaország július 14-i nemzeti ünnepének nagykövetségi fogadására is rendszeresen hivatalos volt a francia referens. 

A francia részleg folyamatosan jó kapcsolatot ápolt a Bibliopộle Maine-et-Loire-ral (Maine-et-Loire Megyei Könyvtárral), közös projektjük volt az Európai mese, jártak a veszprémi könyvtárban az ottani könyvtáros kollégák és az itteniek is Angers-ban. Majd a részleg 2022-ben a szintén a könyvtárban működő Zenei Klubbal közösen egy francia különkiadást szervezett. Josephine Baker, Édith Piaf, Yves Montand, Jacques Brel - csupán néhány név a színes felhozatalból, akiknek elhangzott a zenéje a speciális Zenei Klubon.

– Amikor az energetikai megszorítások miatt nem lehetett a könyvtárban programokat szervezni, akkor kihelyezett Francia Klubot tartottunk a Vetési Albert Gimnáziumban – mondta a francia referens.

A francia referens részt vett 2012 januárjában a Premiers Plans Filmfesztiválon a könyvtáros zsűriben. Számára több ösztöndíj-lehetőség is adódott Franciaországban, amit a könyvtár akkori igazgatója, Pálmann Judit is támogatott. Kenyeres Ildikó, mint francia referens, könyvtáros 2011. június-júliusban hat hétre Angers-ban Stage Profession Culture, majd 2014-ben két hétre a Le programme Courants du monde "Séjour culture 2024 francophone" keretében, végül 2017-ben öt hetet töltött Párizsban a Stage Profession Culture ösztöndíjjal. A kint megszerzett tudást, tapasztalatot kamatoztatta a Francia Klub életében.

Sajnos a Covid és az energetikai megszorítások után minden megváltozott. Kevesebben lettek a programokon és már nehezebben mozdulnak ki az emberek is. Jelenleg a kereskedelemben sajnos sokkal kevesebb DVD-t adnak ki, mint amikor indult a klub. Emiatt nehezebben rendel filmet a könyvtár, mert nincs akkora minőségi választék, mint korábban. 

– Kedvenc rendezőim az új hullámos François Truffaut és a kortársak körül François Ozon, akinek sajnos 2016 óta nem adják ki a filmjeit Magyarországon – árulta el Ildikó. Kuriózum, hogy Gróf Nádasdy Borbála és férje, Jean Poyeton is rendszeres látogatói voltak a Francia Klubnak. Az építész Jean halála után 2017-ben a klub emlékkiállítással tisztelgett előtte. – Bár a programok látogatottsága általánosan csökkent az utóbbi 3-4 évben és a lehetőségek is változtak, a hitem és a lelkesedésem töretlen a francia kultúra iránt – mondta Kenyeres Ildikó klubvezető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában