Túrázás

2024.06.22. 15:00

Húsz éve a piros úton – Két évtized több ezer túrázója állítja, érdemes követni a Zirc és Piszke között sorba fűzött csodák útvonalát

Már húszéves a Közép-dunántúli Pirostúra jelvényszerző mozgalom. A jubileum apropóján az Észak-dunántúli Területi Természetbarát Szövetség kéthetes, háromszáz kilométeres vándortúrát szervez a Zirc–Piszke (Lábatlan) piros turistajelzésű útvonalon június 22. és július 6. között.

Rimányi Zita

A Közép-dunántúli Pirostúra (KDP) egy túraútvonal, amihez jelvényszerző mozgalom kapcsolódik. A piros turistajelzésű útvonal a Veszprém vármegyei Zircről a Komárom-Esztergom vármegyei Piszke vasútállomásra vezet. Bejárása során a résztvevők megismerhetik a Közép-Dunántúlt, a Bakony, a Vértes és a Gerecse kevésbé ismert tájait, nevezetességeit. Érinti többek közt a Cuha és a Gerence völgyét, Porva-Csesznek vasútállomást, Vinyét, Fenyőfőt, a Kőris-hegyet, Alsóperét és Hárskutat.

A zirci bakancsososzlop
A zirci bakancsos oszlop
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A KDP bármikor teljesíthető, a mostani akció, a Piros 20 vándorlás egyszeri alkalom, egyedi kitűzővel és emléklappal jár. A túra vármegyei szakaszai külön is teljesíthetőek. A vármegyei szakaszokat teljesítők egyedi vármegyei kitűzőt kapnak emléklappal, a Veszprém vármegyei Várpalotán, a Fejér vármegyei Szárban és a Komárom-Esztergom vármegyei Piszkén (Lábatlanban) adják át azokat. Az egész távot teljesítők a piszkei (lábatlani) ünnepségen kapják meg az egyedi kitűzőt, emléklapot és a teljesítésért egyébként is igényelhető tűzzománc jelvényt.

A KDP kiindulópontját jelző tábla Zircen
A KDP kiindulópontját jelző tábla Zircen
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Elindulhatunk a piros úton akár a zirci bakancsos oszloptól. Ugyanis Zircen, a Bakony fővárosában is van nulla-kilométerkő, akárcsak Budapesten. Bakancsos oszlopnak nevezik, ez a Magas-Bakony túraútvonalainak kiindulópontja. A Rákóczi téren található, a ciszterci apátság bejáratával szemben, most kissé eldugva, növényekkel körülültetve. Már egy kissé kopottabb, mint régen volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában