Erőszak

2 órája

Karácsony napján rabolt a drogos nő

Az ügyészség fellebbezése nyomán súlyosbította a Veszprémi Törvényszék annak a többszörösen minősülő rablás és súlyos testi sértés bűntette miatt első fokon elítélt 22 éves nőnek a büntetését. Az elkövető 2022. karácsony első napjára virradó éjjel egy 80 éves asszonyra támadt az egyik Veszprém melletti faluban, és élet elleni fenyegetéssel, bántalmazással értékek átadására kényszerítette.

Veol.hu

A jogerős ítélet lényege szerint az új pszichoaktív szert, valamint érzéstelenítőként is használt gyógyszert fogyasztó elkövető hiányos öltözetben jelent meg karácsony napján a sértett házánál, ahová az éjszakára kulccsal be nem zárt kertkapun és bejárati ajtón keresztül bejutott, majd értékek után kezdett kutatni.

Karácsony napján rabolt ki az idős asszonyt a drogos nő
Karácsony napján rabolt ki az idős asszonyt a drogos nő
Forrás: pexels.com/Illusztráció 

A sértett miután felébredt a zajra, lement a földszintre, és megpillantotta a vádlottat, aki azt állította, hogy a férje a közeli úton egy veszekedést követően kitette az autóból.

Az elkövető és a sértett beszélgetni kezdtek, de a nő rövid időn belül erőszakos lett és az idős asszony pénzét, értékeit követelte, miközben egy-egy a lakásban talált kést, illetve ollót vett magához. A sértettet azzal kezdte fenyegetni, hogy a kést a hátába állítja, ha nem adja át az ékszereit és a pénzét, mindeközben pedig a lakás ajtaját belülről kulcsra zárta és a kulcsot magához vette.

Borzalmasan indult a karácsony

A nő közel négy órát töltött a sértett házában, és folyamatos fenyegetődzések közepette mindent körbejárt, átkutatott. Végül sem pénzt, sem jelentős értékeket nem talált, hanem egy bőröndöt pakolt tele a különböző napi használati tárgyakkal, köztük kozmetikai eszközökkel, ruhaneműkkel, ékszerekkel, összesen közel 185 000 forint értékben.

A vádlott még ezek után is fenyegette a sértettet, és pénzt követelt tőle, mire a sértett az elszenvedett fenyegetések hatására 3000 forintot adott neki. Az elkövető a fenyegetések közepette megütötte, megrúgta, a földre rántotta és egy kezébe kerülő eszközzel meg is szúrta az idős asszonyt, aki ennek következtében nyolc napon túl gyógyuló ujjtörést, szúrt és hámhorzsolásos sérüléseket szenvedett. Az értékek megszerzését követően a nő elhagyta az ingatlant.

A Veszprémi Járásbíróság az elsőfokú ítéletében hat év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte az elkövetőt és hat évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, ami ellen az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés végett jelentett be fellebbezést.

A Veszprém Vármegyei Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartva a kiszabott büntetés és mellékbüntetés tartamának felemelését indítványozta, amelynek a Veszprémi Törvényszék, mint másodfokú bíróság helyt adott és figyelembe véve, hogy a vádlott éjjel, kifejezetten durva módon hajtotta végre cselekményét, amely súlyosan traumatizálta a sértettet, a kiszabott szabadságvesztés, valamint a közügyektől eltiltás mellékbüntetés tartamát is hét-hét évre súlyosbította - közölte a Veszprém Vármegyei Főügyészség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!