Készültség

8 órája

A Veszprém vármegyei tűzoltók továbbra is helytállnak a gátakon

Jelenleg több mint 613 kilométeren van árvízvédelmi készültség, majdnem 228 kilométeren a legmagasabb, harmadfokú, a Lajtán pedig rendkívüli fokozat van érvényben.

Az ország hét vármegyéjét – Bács-Kiskun, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna – érinti az árvíz összesen 50 településen, valamint a fővárosban folyik védekezés. Több mint ötezer hivatásos, köztük a katasztrófavédelem csaknem ezer szakembere vesz részt a munkálatokban. A hivatásosok mellett számos önkéntes is segíti a védekezést. Velük együtt a tízezer főt közelíti a védekezésbe bevont erők létszáma, tájékoztatta lapunkat a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Fotó: katasztrófavédelem

Az eddigi hét vármegye után újabb négy vármegyében – Fejér, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya – állnak át a hivatásos tűzoltóságok a 24/24-es szolgálati rendre, így mindenhol teljes szolgálati csoportok tudnak bekapcsolódni az árvíz elleni védekezésbe. A védekezés koordinálása érdekében továbbra is operatív törzset működtet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, és hasonló szervezetek működnek az árvíz által érintett vármegyékben. Emellett a védekező településeket a vízügyi műszaki irányítók mellett katasztrófavédelmi összekötők is segítik. A szakemberek egyebek mellett homokzsákokat, benzinmotoros szivattyúkat biztosítottak a települések részére, valamint koordinálták az önkéntes mentőszervezetek tevékenységét, koordinálták a védekezési feladatokat, valamint felmérték a helyszíni feladatok végrehajtására szükséges erőket és eszközöket.

Kisoroszit ma már nem lehet közúton megközelíteni, de a település ellátása és tűzvédelme biztosított, erről a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület gondoskodik. 

A csütörtök reggeli sajtótájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, hogy mederben tudjuk tartani a vizeket, de a lassú apadással együtt járó kihívásokra számítani kell. Hozzátette, az előrejelzések szerint a jövő hét közepén hagyja el a tetőzés az országot délen, Budapesten szombat éjjel várható a Duna tetőzése. A miniszterelnök beszélt a védekezésben résztvevő erőkről, valamint elmondta, hogy az önkormányzati védvonalakba eddig 1 millió 551 ezer 500 homokzsákot építettek be, tegnapról mára 130 ezer zsákot töltöttek meg. „A védekezés szervezett, fegyelmezett, nyugodt és jó tempóban halad.” 

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy ingyenes árvízi vonalat indítottak, a 0680-204-240-es számon lehet megtenni a felajánlásokat és az önkéntesek is itt jelezhetik segítő szándékukat. 

Góra Zoltán tű. altábornagy, főigazgató a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a katasztrófavédelem erői 51 településen vesznek részt a védekezésben, immár a főváros alatti Duna-szakaszon is. Az erőket átcsoportosította a szervezet, szerdán 991 hivatásos tűzoltó dolgozott az árvízi védekezésben. Győr-Moson-Sopron vármegyében a vízügyi szakemberek iránymutatása alapján elkészültek a védművek, és zajlik a gátak megerősítése Komárom-Esztergom és Pest vármegyében, és a tűzoltók ott vannak a Margit-szigeten is. A katasztrófavédelem az árvíz előtt jár, a munkálatok ütemezetten haladnak. 

Fotó: katasztrófavédelem

Veszprém vármegye dunai védekezésre rendelt állománya továbbra is teljes létszámban a gátak kiépítésén és megerősítésén dolgozik. Szerdán Dunabogdányban 41 fő épített homokzsákokból védfalat a családi házak köré. Vácról 14 tűzoltót Nagymarosra irányítottak át, akik az éjszaka folyamán a mobilgát mellett szivattyúzták a vizet. Vác védelmének kiépítésével így a fennmaradó nyolcvan vármegyénkbeli tűzoltó foglalkozott egész éjszaka. A Katasztrófavédelmi Oktatási Központból az árvízi munkálatokra rendelt Veszprém vármegyei hallgatók továbbra is Pilismaróton voltak bevetésen. A magassági felderítést drónfelvételekkel támogató kétfős csapat a tegnapi napot követően ma is a Margit-sziget térségében tevékenykedik. 

Veszprém vármegye árvízi védekezésben helytálló 142 hivatásos tűzoltója mellett valamennyi helyben maradt állománytag a korábban megszokott szinten és minőségben biztosítja a helyi lakosság biztonságát, mentő tűzvédelmét. A szolgálatellátás a hat hivatásos tűzoltó-parancsnokságon továbbra is folyamatos.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!