Megérdemlik, hogy megóvjuk őket

2024.08.01. 08:00

Tóparti találkozás egy barátságos hüllővel

Egy forró nyári napon, miközben a tóparton sétáltam, találkoztam egy különleges lakóval. A zöld gyík, tudományos nevén Lacerta viridis, épp napozott a part menti fűben. Szépséges, zöldeskék színeivel és barátságos viselkedésével szinte azonnal magával ragadott.

Prókainé Fülöp Ildikó

A zöld gyík Európa egyik legnagyobb gyíkfaja, testhossza elérheti akár a 40 centimétert is, bár ennek nagy része a hosszú farka. Gyönyörű színüket a hímek különösen a párzási időszakban öltik magukra, amikor a torkuk és fejük élénkkékre változik, hogy lenyűgözzék a nőstényeket. Ez a színpompás megjelenés segít a gyíkoknak kommunikálni egymással és megkülönböztetni egymást a természetes környezetükben. Ezek a gyíkok leginkább a meleg, napsütéses helyeket kedvelik, ahol napozhatnak és vadászhatnak rovarokra, pókokra, valamint más, kisebb gerinctelenekre. A tópart ideális élőhely számukra, hiszen ott bőségesen találnak táplálékot és napos helyeket. A zöld gyíkok különösen ügyesek a mászásban és az ugrásban, gyors mozdulataikkal könnyedén elkapják zsákmányukat vagy menekülnek a ragadozók elől. A zöld gyíkok jelenléte nem csak a biodiverzitást gazdagítja, hanem jelzik is a környezet egészségét. Mivel érzékenyek a környezeti változásokra és szennyeződésekre, egy stabil zöldgyík-populáció tiszta és egészséges ökoszisztémára utal.

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Az általam megfigyelt gyík különösen barátságosnak tűnt. Nem riadt el a közelségemtől, inkább kíváncsian nézelődött, mintha ő is érdeklődne irántam. A zöld gyíkok, akárcsak más állatok, szerves részei az ökoszisztémának, és megérdemlik, hogy megóvjuk őket. Legközelebb, amikor a természetben jársz, állj meg egy pillanatra, és figyeld meg az apró csodákat, mint amilyen ez a színes kis hüllő is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában