Különleges madarak

2024.07.12. 07:00

Pelyhes madárfiókák a Veszprémi Állatkertben

Legutóbb egy kétpúpú teve születéséről számolhattunk be: a bolyhos bundájú tevecsikó után most pelyhes madárfiókák örvendeztették meg a Veszprémi Állatkert látogatóit.

Juhász-Léhi István

A Veszprémi Állatkert sokszínű madárlakói közül a legkisebbek a fehérarcú récék, amelyek nemrég bújtak ki a tojásukból. A fehérarcú réce vagy Bahama-réce Dél-Amerikában őshonos. Párban vagy kis csapatokban él. Más récékkel is gyakran alkot csapatot. 

Pelyhes madárfiókák örvendeztették meg a Veszprémi Állatkert látogatóit Fotó: Kovács Bálint

Így van ez a Veszprémi Állatkertben is, ahol a látogatók által bejárható hatalmas madárröpdében együtt láthatók többek között vörösvállú récével, bóbitás bukóval és apáca-fütyülőlúddal. 

Nagy volt az öröm az uhuknál is, ahol három fiókát nevelnek a büszke szülők. Ez természetvédelmi szempontból igen nagy jelentőséggel bír, ugyanis az uhu, más néven nagy fülesbagoly Magyarországon fokozottan védett.

Az uhu a legnagyobb bagolyfajok egyike, 60-75 centiméter magas, szárnyfesztávolsága pedig 160-188 centiméter. Míg a költésben csak a tojó vesz részt, addig a fiókák felnevelésében a hím is szerepet vállal. A költőpár egymás mellett élethosszig kitart. A Veszprémi Állatkert különleges baglyai a Fejes-völgyi területen tekinthetők meg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában