Olvasóink döntenek

2024.01.29. 19:00

Még ezen a héten szavazhat a szenteste született bakonyi boci nevére (képgaléria)

Még ezen a héten, azaz február 4-ig szavazhatnak olvasóink, eldönthetik, mi legyen a szenteste született bakonyi üszőborjú neve. Jelenleg holtversenyben vezet a Borka és a Lizi. Előbbi a borjú és a karácsony, utóbbi a limousin és a Zirc szavak elejének összevonása.

Rimányi Zita

A szenteste az olaszfalui telepen született üszőborjú és az anyaállat

Forrás: Bakony Ho-Li

A Bakony aranyvörös hírességeinek gulyája épp szenteste gyarapodott egy egyeddel. Erről már többször írtunk, akárcsak arról, hogy a csodaaranyos szarvasmarha üszőborjúnak olvasóinktól 57 névjavaslat érkezett.  Az olaszfalui telep vezetői ezek közül kiválasztottak tízet. Ezekre szavazhatnak.

Az életerős, születésekor viszonylag nagy méretű limousin boci a zirci székhelyű gazdaság, a Bakony Ho-Li Kft. olaszfalui telepén nevelkedik. Nemrégiben Ábrahámné Mayer Judit ágazatvezető, állattenyésztési mérnök elmondta lapunknak, hogy korának megfelelően fejlődik, a többi tenyészállat között, az egyik legrégebbi és legismertebb hazai limousin törzstenyészetben.

A szavazás meghirdetése után hamar az élre ugrott a névjavaslatok között, magasan vezetett a Lizi és a Borka, s épp a Karamella előzte az Ámos-hegyi Bongyort, de az akkor lemaradók közül több jelentősen növelte azóta arányát. Jelenleg úgy tűnik, hogy olvasóink döntése alapján vagy Borka, vagy Lizi lesz a boci neve. Ezekre szavazott a felhívásban résztvevők mintegy negyede (26-26 százalék). 

Utána következik népszerűségben a Karamella (12 százalék), az Éva (11 százalék), a Rozsdi és az Ámos-hegyi Bongyor (8-8 százalék), majd az Éjcsillag (4 százalék) változat. A többi lehetőségre (Noella, Rotkäppchen, azaz Piroska, Rotkälbchen, azaz vörös borjúcska) kevesebb szavazat érkezett (1-2 százalék). Ám ez a helyzet hirtelen változhat. Még mindig többen kattintással bejelölhetik, mi erről a véleményük, akik pedig már megtették, azoknak az eredményhirdetésig a december 24-én világra jött bocival csaknem egyidőben született borjúkról készült fotókat ajánljuk. Nézze meg cukisággalériánkat! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában