Kis limousin Olaszfaluban

2024.01.17. 20:00

Mi legyen a szenteste született bakonyi boci neve? Lezártuk a javaslatgyűjtést – Szavazzon!

A Bakony aranyvörös hírességeinek gulyája épp szenteste gyarapodott egy egyeddel. A csodaaranyos szarvasmarha üszőborjúnak olvasóinktól 57 névjavaslat érkezett.  Az olaszfalui telep vezetői ezek közül kiválasztottak tízet. Ezekre szavazhat.

Rimányi Zita

A szenteste született üszőborjút még szoptatja anyja, szépen növekszik

Fotó: Bakony Ho-Li

Az életerős, születésekor viszonylag nagy méretű limousin boci a zirci székhelyű gazdaság, a Bakony Ho-Li Kft. olaszfalui telepén nevelkedik. Az anyja szoptatja, de már elkezdett szilárd takarmányt fogyasztani – tudtuk meg Ábrahámné Mayer Judit ágazatvezetőtől. Az állattenyésztési mérnök elmondta lapunknak, hogy szépen növekszik, korának megfelelően fejlődik, a többi tenyészállat között, az egyik legrégebbi és legismertebb hazai limousin törzstenyészetben.

Az üszőborjúnak olvasóink javasolhattak nevet. A megadott határidőig összesen 57 érkezett. Akadtak szülők, nagyszülők, akik gyerekeikkel, unokáikkal együtt gondoltak ki párat a kis állat fotóját nézve. Az olaszfalui iskolásoktól több igazán ötletes, szép érkezett szerkesztőségünkbe. Voltak, akik a régi szokásokhoz ragaszkodva a tipikus tehénneveket részesítették előnyben és ezért azt ajánlották, legyen a boci Bimbó vagy Szegfű. Az szintén logikusnak tűnik, hogy ha december 24-én jött világra, akkor nézzük meg, milyen névnap van ezen a napon. Ezért került fel a listára az Éva egy javaslat alapján. 

Fotós kollégánk egészen vicces változattal állt elő, azt mondta, lehet Múúú a neve. Kedvesen becéző nevet többet kaptunk: Búbi, Mini, Cuki, Babóca, Buci. Akadt, akinek tetszik az Alma, a Bogyó és a Masni. Egyik olvasónk a Cipó nevet kölcsönözné a borjúnak, mert így hívják a boldogan élő vörös macskáját. Hozzá hasonlóan többen az állatka színéből indultak ki, ezért írták a következő neveket: Karamella, Rozsdi. S mivel a bakonyi svábok hagyományaikat, nyelvüket is őrzik a környéken, frappáns megoldás lehet névügyben a  Rotkäppchen, ami Piroskát jelent és a Rotkälbchen, ami vörös borjúcskát. 

Külön magyarázatot fűztek a következő ötletekhez kiötlőik. A Noella például a karácsonyt jelentő francia szó tövét használja fel, és a limousin fajtát Franciaországból hozták a Bakonyba. A Lizi a limousin és Zirc szavak elejének összevonása. A Borka hasonlóképp alakítható ki a borjú és a karácsony szóból. Ráadásul magyar női név, amely a Borbála becézéséből önállósodott, és azt jelenti: külföldi nő. Az Ámos-hegyi Bongyor név azért illene a bocira, mert az előtagja az Olaszfalu közelében lévő magaslat neve, az üsző szőrzete pedig újszülött korában egészen göndörnek tűnt. 

A névjavaslatok teljes listája internetes oldalunkon, a veol.hu-n olvasható el. Ugyanitt a következőkre lehet szavazni február 4-ig:

Mi legyen a szenteste született bakonyi boci neve?

A teljes lista:

Angyalka

Csinos

Ferdinánda

Múúú

Bájos

Csupor

Estike

Noella

Bronzi 

Cipó
 

Búbi

Goldika

Emma

Dotti

Paula

Babóca

Eper

Lotti

Mini

Cuki
 

Alma

Bogyó

Masni

Betti

Pötyi

Manó

Bolyhos

Karamella

Rozsdi

Barbi
 

Karácsony

Rotkäppchen

Rotkälbchen

Borka

Éjcsillag

Blonde

Buci 

Tejecske

Égbolt

Csillag
 

Éva

Lizi

Rimulin

Bimbó

Szegfű

Molly

Karola

Piroska

Ella

Bella
 

Lujzi

Gizi

Ámos-hegyi Bongyor

Hímes

Rubin

Szellő

Pajtás

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában