Kicserélték az eltört csövet

2 órája

Balatoni vízszennyezés: megszüntették a problémát (videó, képgaléria)

A nyár végén szennyvíz került a Balatonba, ami miatt ideiglenesen lezártak egy strandot. Azóta a balatoni vízszennyezés problémáját a szakemberek megoldották, miután kicserélték az eltört szennyvízelvezető csövet.

Kovács Erika

A nyár végén történt balatoni vízszennyezés miatt Tihanyban egy strandot ideiglenesen lezártak. Kötél Balázs, Tihany polgármestere hangsúlyozta, hogy az önkormányzat gyorsan reagált, és az eset felhívta a figyelmet a Balaton elavult közműhálózatának szükséges rekonstrukciójára. A szakemberek szerint a vízminőség biztonságos, és az élővilágot sem érte károsodás.

Kötél Balázs beszámolt a balatoni vízszennyezés hátteréről
Kötél Balázs beszámolt a balatoni vízszennyezés hátteréről
Fotó: Fülöp Ildikó

A balatoni vízszennyezés oka az elavult vízhálózat

Még nyár végén került szennyvíz a tóba és emiatt le kellett zárni Tihanyban egy strandot. Kötél Balázs azt mondta, az eset bárhol megtörténhetett volna és ezentúl is bárhol, illetve bármikor megtörténhet, mert a tó körül elavult a hálózat. Az önkormányzat kezdettől fogva mindent megtett azért, hogy tájékozódjon az ügyben és a megoldást keresse, elsődlegesnek tartotta az emberek és a tó biztonságát. Az említett strandot a működtetője lezárta, a szakemberek pedig kicserélték a régóta használaton kívüli ingatlan lévő szennyvízelvezető csövet, ami eltört.

A vízminőség biztonságos és ellenőrzött

– Természetesen sajnálatosnak tartom, hogy ez megtörtént, de az eset is rávilágított arra, hogy a Balaton közműhálózata, így a szennyvízelvezetés rekonstrukcióra szorul. Információm szerint a munkálatokban illetékes Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. szakemberei mindent megtesznek a korszerűsítésért, cseréért – hangsúlyozta a polgármester, akinek tudomása szerint a történtek nem okoztak betegséget, illetve nem károsították a Balaton élővilágát sem.

A szakemberek folyamatosan figyelik, vizsgálják a víz minőségét és mindent rendben találnak, hangsúlyozta a polgármester.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában