A nemeshanyiak megtalálták a település azon értékét, amelyet őrizni és továbbadni kell

Immár harmadszor rendezte meg a helyi önkormányzat, a Nemeshanyért Egyesület és a helyi Hagyományőrző Csipkebarátok Csoportja a Csipkés találkozót.

Tóth B. Zsuzsa

Túrós Istvánné csipkekészítő-oktató népi iparművész is tevékenyen dolgozott a konferencia ideje alatt

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A négynapos eseményre idén a korábbinál is több hagyományőrző csipkeverő, csipkeművész, csipkekutató érkezett a kultúrházba. A megnyitón Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy olyan vidéken élünk, ahol a Balaton és a táj szépsége, a történelmi múlt, a néphagyományok egész évben vonzzák a turistákat. – Minden településnek megvan a maga értéke, az a jó, ha a falvak ismerik azokat, büszkék rá, és mindent megtesznek az őrzéséért, átadásárért, Nemeshany is megtalálta az értéket, amellyel kitűnhet a többiek közül, és példaként állhat a fiatalok előtt. Ezért is támogatta Magyar falu program a rendezvényt – mondta a képviselő. Gratulált és kifejezte reményét, hogy a jövőben még ismertebb lesz a település kincse.

A mencshelyi csipkekészítők sem hiányozhattak a találkozóról Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Vesztróczi Attila polgármester leszögezte, hogy a nemeshanyi csipke a község büszkesége, ennél fogva a mostaninál értékesebb rendezvényt nem szervezhetnének. – A csipkebarátok köre tagjainak köszönhetően mára nem csak hazánkban, hanem határainkon kívül is ismert a nemeshanyi csipke. A táborok ugyancsak garanciát nyújtanak arra, hogy ne vesszen feledésbe a hagyomány – mondta a polgármester, és köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a konferencia szervezésében.

Devecseri Gáborné csipkekészítő, Sebestyén Gyula-díjas néprajzi gyűjtő köszöntőjében elmondta, hogy ezúttal a résztvevők a konferencián való részvétel mellett megismerhetik a települést is. – Hazánk csipkekészítői, csipkekutatói, a tradicionális csipkekészítők évről évre több csoportban érkeznek. Köztük többen rendszeresen visszatérők, és vannak, akik itt találkoznak először. A legfontosabb a csipkekészítés népszerűsítése, a tudatos amatőr néprajzi gyűjtőmunka és a feledésbe merült kézműves mesterség iránti érdeklődés felkeltése. Valamint a találkozás, megismerni egymást és munkáikat, az előadások is erről szólnak – mondta Devecseriné.

Turós Istvánné csipkekészítő-oktató népi iparművész is tevékenyen dolgozott a konferencia ideje alatt Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A megnyitón Kiss Virág és Kiss Csongor játszott hegedűn és csellón.

A négy nap során a résztvevők folyamatosan csipkekészítési bemutatót tartottak, az érdeklődők is megismerhették a nemeshanyi csipkéket, a Henyeiné-féle, a halasi, a szolnoki és Pannónia varrott csipkét, a karcagi, hunniai, mencshelyi és balatonendrédi vert csipkét. A találkozón bemutatkozott munkáival Turós Istvánné, a Népművészet Ifjú Mestere, Kovács Tibor gyékénykötő és csipkekészítő. A konferencia előadói bemutatták többek között a nagykunsági csipkeháziipar történetét, a 16-17. századi sírleletek alapján készülő Főnix-csipkerekonstrukciókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában