Meseszerű meglepetés

2020.12.31. 11:00

Különleges a formája, és jól működik a veszprémfajszi Minyon-kályha

A Minyonok című animációs film egyik szereplője által ihletett, 80 centiméter magas és 35 centi átmérőjű kályhának mindene megvan, ami egy rendes kályhától elvárható, és még vidám hangulatot is teremt.

Molnár Sándor

A kétéves unoka, Emília és Fertig József a Minyon-kályha mellett

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Különlegessége, hogy mindig más színe van, ahogy átmelegszik. Vörös sosem lesz, de a kék, a lila és a zöld váltakozik rajta, és minden alkatrész, még a hegesztési varratok is más színben izzanak.

– A kályha ötlete úgy jött, hogy az unokám, Emili gyakran játszik egy kis Minyon-lámpával, hozza-viszi, kapcsolgatja. Mivel mostanában sokat vagyunk itthon, nem járhatunk össze a barátokkal, ezért gondoltam, készítek egy ilyet – mesélte Fertig József polgármester, akinek lakatos az eredeti szakmája.

A titokban készült remekmű és modellje Fotó: Molnár Sándor/Napló

Pár álmatlan éjszakát okozott számára, amíg kitalálta, mit hogyan csináljon, de aztán egyik délután nekiállt, hogy titokban elkészítse a meglepetés vaskályhát.

- Megcsináltam egy-egy alkatrészét, aztán eldugtam, hogy senki ne ismerje fel, mit csinálok. Azt mindenki tudta a családból, hogy kályha készül, csak azt nem tudták, milyen lesz – avatta be lapunkat József a készítés rejtelmeibe. Mint mondta, talán ez volt a legnehezebb része a munkának, mert néha szerette volna összerakva is megnézni a darabokat, hogy lássa az összképet, de közben folyamatosan mozogtak körülötte a műhelyben.

- Ahogy elkezdtem csinálni, egyik ötlet jött a másik után. Például a lába miatt felhívtam a fiamat, hogy nincs-e véletlenül egy kiselejtezett munkavédelmi bakancsa. Körülnézett, és hozott egyet, amelynek kivágtam az orrát. Körberajzoltam, és elkészítettem a talpát hármas-négyes lemezből. A munka során pedig összeszedtem mindent, amit itthon találtam – tekintett vissza Fertig József.

A kétéves unoka, Emília és Fertig József a Minyon-kályha mellett Fotó: Molnár Sándor/Napló

Amikor végre a helyükre kerültek a lábak, a kezek, valamint a figura haja, és be akarta vinni a már összerakott kályhát a helyére, egyből lebukott, mert meglátta őt kétéves unokája, aki kint volt az anyukájával az udvaron.

- Meglátták, és nagyon meglepődtek! Nagyon jó érzés volt, hogy valami olyasmit csináltam, amit korábban még soha. Ráadásul látni azt, hogy milyen reakciókat vált ki a gyerekekből, a barátokból, az emberekből, az fantasztikus érzés – fogalmazott mosolyogva az ügyes kezű veszprémfajszi polgármester. A Naplónak elárulta azt is, hogy a sikeren felbuzdulva lesz folytatás, vannak még meglepetésötletei, amelyeket megvalósít majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában