csimorka?

2017.10.09. 14:00

A Névtelen utcától a Józan dűlőig – veszprémi utcanevekből mazsoláztunk

Kedves veszprémiek, gondolták volna, hogy lakóhelyük tele van furcsánál furcsább utcanevekkel?

Sövényházi János

A keresgélésben segítségünkre volt ez az adatbázis, reméljük, nem nagyon tévedtünk el.

Van például Árva utcánk, amit ha megkeresünk a térképen, láthatjuk, hogy valóban egyedül árválkodik.

A veszprémi házgyár boldogult emlékét idézi a nem éppen romantikus nevű Betongyár, Nagycsarnok és Acél utca.

Csatárhegyen találhatjuk a Barack utcát, élünk a gyanúperrel, hogy nem az Egyesült Államok 44. elnökéről nevezték el, már csak azért sem, mert a csatáriak közül minden bizonnyal nagyon kevesen őriznek személyes emlékeket róla, másrészt valószínűleg maga az elnök is hevesen tiltakozott volna, hogy még életében utcát nevezzenek el róla.

Csak helyeselni tudjuk, hogy a veszprémi kézilabdacsapat egyik legnagyobb klasszisáról, a kubai származású Carlos Perezről még életében sétányt neveztek el, másfelől viszont ki kell ábrándítanunk a szurkolókat, mert a Nagy László utca nem a jelenlegi jobbátlövőről, hanem a megye szülöttjéről, a Kossuth-díjas költőről kapta nevét.

Nyilván nem kizárólag a horrorfilmek kedvelői laknak a Fűrész utcában, mint ahogy a Hajlat utcában sem a dezodor- és hónaljstift-gyártók szövetségének jeles tagjai tengetik életüket.

A „minden mindennel összefügg” elmélet lelkes hívei Csatárhegyen találhatnak igazolást feltevéseikre, ahol is a Józan dűlőről befordulhatunk a Füttyös és a Dalos utcába (vagy fordítva), természetesen a Hordó utca érintésével.

A kevésbé romantikus nevű utcákhoz próbál felzárkózni a Kazán utca, illetve köz, és persze nem lenne Veszprém a királynék városa, ha nem találnánk Korona, Jogar és Kard közt is a megyeszékhelyen.

A legszomorúbb lakók egészen biztosan a szabadságpusztai Névtelen utcában találhatók, szinte halljuk a párbeszédet lakcímkártya igénylésekor:

- Lakcíme?

- Névtelen utca 13.

- Na tudja, kivel szórakozzon...

A végére hagytunk egy kvízfeladatot. A térképet böngészve rábukkantunk a Csimorka utcára – kérjük, ha valaki tudja, mit jelent a Csimorka, írja meg nekünk kommentben! (Kádártaiak előnyben!)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!