Veszprém

2015.03.23. 10:49

Egyházi erkölcsrend Veszprém vármegyében

Az Eötvös napok keretében tartotta bemutatkozó előadását Fogl Krisztián Sándor a Pázmány Péter Katolikus Egyetemvégzős hallgatója, kutatója.

Jákói Bernadett

Fogl Krisztián Sándor előadásának fő témájában kitért az egyházak XIX.sz.-i  erkölcsrendjének a szabályozására is (Fotó: Jákói Bernadett)

Tanulmányának témáját a XIX. századi , az 1848-as szabadságharc ideje alatti események jelenségeire helyezte, s kiemelve azt, hogy a történelmi és politikai események hogyan hatottak a Veszprém Vármegye alsópapságának magatartására, az erkölcsrend szabályozására. A rendezvény megnyitóján Szabóné Vörös Györgyi köszöntőjében üdvözölte a kutató egyedi, sajátos témáját, amely mikro-történelmi közelítésben mutat rá az egyházi magatartás törvényességére,  a plébánosok és a káplánok viszonyaira, egyházi vétségek kivizsgálásainak folyamataira, perekre. Az előadó felvázolta mindazokat a belső rendszerben működő folyamatokat, jelesül a segédlelkészek, a kispapok, jövedelemszabályozását, amelyek a társadalmi életre történő kihatását is jelentették.  Prezentációjában fókuszt kapott a papság szerepe, mint a magyar társadalom tudatformáló rétege, és rávilágított  a vármegye rendszer  több évszázados fennállásában  betöltött szerepére is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!