Gyárból élményközpont

3 órája

Az ajkai kriptongyár története

1937 október 23-án nyílt meg a világ első kriptongyára Ajkán. Ajka Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében, Kripton-ház Multikulturális Élményközpont kialakítása címmel.

Veol.hu

A világ legelső kriptongyára Ajkán

Fotó: Veszprém Vármegyei Értéktár

Ajka ipari története a fa, szén, üveg és alumínium köré épült, gazdag műemlékekkel és kulturális örökséggel. A Kriptongyár, Bródy Imre innovatív találmányának otthona, a kriptontöltésű izzólámpa létrehozása révén vált ismertté. 

A világ legelső kriptongyára
A világ legelső kriptongyára
Fotó: Veszprém Vármegyei Értéktár

Bár a 30-as években a kripton drágasága miatt kezdetben kétségek övezték a találmány hasznosítását, Aschner Lipót támogatta Bródyt, aki kifejlesztette az új eljárást a kripton olcsó előállítására. Ajkán működött a világ első kriptongyára, amely jelentős innovációt hozott a lámpagyártásban, míg a gyár 1944-ig üzemelt. Jelenleg az épület Ajka Város Önkormányzatának tulajdonában van, és a közösség tervezi a felújítást. A város pályázatot nyújtott be a Kripton-ház Multikulturális Élményközpont kialakítására, amely kortárs művészeti eseményeknek és közösségi rendezvényeknek ad majd otthont,felfedezve Ajka ipari múltját.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában