Oktatás

2 órája

Vendégtanár a Bánkiban

A magyar ételekről beszélgetett a nyelvi előkészítő osztály tagjaival Szabó Peter Barnabas az Ajkai Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium Bánki Donát Intézményegységében.

Tisler Anna

Az iskola évek óta foglalkoztat angol anyanyelvi vendégtanárt azért, hogy segítsen a diákoknak a kiejtés és a szövegértés gyakorlásában. Az Amerikai Egyesült Államokban született 19 éves fiatalember magyar gyökerekkel büszkélkedhet. Édesanyja erdélyi származású, apai nagyszülei 1956-ban vándoroltak ki. Peter egy diaszpórában élő magyarok számára kiírt pályázat révén került Magyarországra, és kommunikációt tanul a veszprémi Pannon Egyetemen. Jelenleg másodéves. A Bánkival úgy került kapcsolatba, hogy olvasott egy pályázati kiírást, amelyben vendégtanárt kerestek. Jelentkezett, beszélgetett Sashalmi Melinda nyelvtanárral. Szeptembertől keddenként tanít. 

Szabó Peter a nyelvi előkészítősöknek tartja az órát Fotó: Tisler Anna 

A gimnazistákkal hamar megtalálta a közös hangot. Vidáman telnek az órák, figyelnek, aktívak, szorgalmasak, nyitottak, kíváncsiak a diákok. Magyarországon az emberek közvetlenek, barátságosak, fontos a szeretet, az egymásra figyelés. Ez Peternek nagyon tetszik. A fiatalok itt is ugyanúgy gondolkodnak, mint Amerikában. Ma az internet világában minden információ azonnal eljut a világ minden tájára. Peter a pályázat keretében a világ különböző táján élő magyarokkal tanul együtt, sokat tanulnak egymástól is. A program keretében sokat utaznak a magyarlakta területekre, történelmi előadásokat is hallgatnak. Tartja a kapcsolatot az erdélyi rokonságával, és egy Miskolcon élő baráti családdal. A nyári szünidőt is Magyarországon töltötte, hogy utazzon, ismerkedjen a kultúrával, a hagyományokkal. Terve, hogy diplomata legyen és Magyarországért dolgozzon. Jelenleg az orosz nyelvet tanulja. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában