Idősek világnapja

3 órája

Idősek napja vetkőzős tánccal

Mint tudjuk, október az idősek hónapja, ezen belül szokás megemlékezni az idősek világnapjáról is. Ahogy korábban, idén is az Agóra Veszprém Kulturális Központ koncertterme volt az a hely, ahova az Életet az Éveknek Veszprém Vármegyei Egyesülete hívta össze tagjait a jeles nap alkalmából.

Őrsi Ágnes

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Farkas Sándor, az egyesület alelnöke vette sorra, hogy az évek múlása mellett mi mindennel kell szembenézni, ha valaki nyugdíjaskorú lesz; érdekérvényesítés, a család iránti kötelezettség, sokaknak visszatérés a munka világába, lépéstartás a digitális fejlődéssel, probléma a magukra maradt idősek helyzete stb. 2019-ben a földlakók közül 760 millióan voltak 60 éven felüliek, 2050-re számuk másfél milliárdra fog nőni, tehát kezelni kell a helyzetet, mégpedig a fiatalabb korosztályokkal együtt. Tábori Ferenc, a Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke köszönetét fejezte ki az időseknek, akik megteremtették a feltételeket a fiatalok elindulásához. Úgy vélte, az elődök élete inspiráló lehet utódaik számára, majd mindenkinek azt kívánta, éljenek a lehetőséggel, igyekezzenek olyan élményeket begyűjteni, amikre korábban nem volt mód. Ideje leporolni a régi vágyakat, újra megírni a bakancslistát, mert e szép földi létbe élni jön az ember, üzente választott versével az ajkai Vadász Zsuzsa is. 

A gondolatébresztő bevezető után Farkas Sándor, Tábori Ferenc és Demeter Ferenc, a Veszprém Vármegyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetségének elnöke elismerésben részesítette az idősek szervezeteit kiemelkedően segítő kollégáit, név szerint Nagy Lászlónét, a csetényi Őszirózsa Nyugdíjas Klub vezetőjét, Szolnoki Jánost, a Fegyveres Erők Veszprémi Nyugállományúak Klubja elnökét, Kálmán Bélát, a Tapolca és Környéki Nyugdíjasok Egyesületének elnökét, Laki Árpádnét, a Postás Távközlési Nyugdíjas Klub elnökét, Marcona Ferencet, az Ajkai Bányász Hagyományápoló Nyugdíjas Klub vezetőjét és Lajkó Frigyes balatonfűzfői alpolgármestert, a helyi Balaton Nyugdíjas Klub vezetőjét. 

Az ünnepre szánt műsort Bodnár Istvánné, Zsóka ismertette, hangsúlyozva, hogy országos példa is lehetne, amennyi művészeti csoport működik az Életet az Éveknek Veszprém Vármegyei Egyesületen belül. Mint mondta, órákig tartó bemutatót is produkálhattak volna, az ízelítő, amit az idősek napi megemlékezés közönsége láthatott, így is meggyőző volt. Kezdődött az ajkai Preiringer Sándorné szavalatával, majd színre lépett a Mai Nők Klubja Szentkirályszabadjáról. Műsoruk címe: Időutazás táncos hangulatban. Hihetetlen produkció volt: kezdetben reneszánsz zenére és öltözetben lejtettek a hölgyek, majd a hosszú ruhát hirtelen ledobva kezdtek el rokizni, hogy csacsacsával fejezzék be az utazást. Utánuk a Cholnoky Nyugdíjas Klub harmincéves énekkara énekelt, végül pedig az Ezerarcú Bónusz Nyugdíjas Klub nyolc éve alakult tánccsoportja lépett színre, és generált Tímár Lajos tanár úr vezetésével olyan hangulatot, hogy a közönséget is elkapta a táncos kedv. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában