A lefűrészelt vörös csillag

2 órája

1956. október: embernek maradni

1956. október 25-én következett be Veszprémben az a nagy tüntetés, amely Veszprémet végképp a forradalom oldalára állította. A tüntetésre készülő veszprémi polgárok az egyetem épülete előtt találkoztak, innen az egyetemistákkal együtt vonultak az 1848-as emlékműhöz, majd vissza a városközpontba, az Óváros térre (az akkori Vöröshadsereg térre).

Juhász-Léhi István

1956. október 25.: Lehull a kommunista hatalom jelképe a Tűztoronyról (A képek készítője: Végh Endre) Jelzet: MNL VeML XV.81.a. VK-04245, VK-4246

Forrás: A képek készítője: Végh Endre

Itt le akarták dönteni a szovjet emlékművet, de ez nem sikerült, csak a díszeket tudták lefeszegetni róla. Erről írt Boross István levéltár-igazgató, főlevéltáros négy éve Veszprém megye kincsestára 11. - Pillanatképek az 1956-os forradalom veszprémi emlékezetéből című értekezésében. Boross István emlékeztet: 1956. október 23-án Veszprémben is elindultak a forradalmi események. A Petőfi Színházban 15 órakor kezdődött az egyetemisták nagygyűlése mintegy 300–350 fő részvételével. A gyűlésen részt vettek a szegedi, a miskolci és a soproni egyetemi küldöttek is. 

1956. október 25.: Lehull a kommunista hatalom jelképe a Tűztoronyról
(A képek készítője: Végh Endre)
Jelzet: MNL VeML XV.81.a. VK-04245, VK-4246
1956. október 25.: Lehull a kommunista hatalom jelképe a Tűztoronyról (A képek készítője: Végh Endre) Jelzet: MNL VeML XV.81.a. VK-04245, VK-4246
Forrás: A képek készítője: Végh Endre

1956. október történései 

Visszatérve október 25-re, arra a pillanatra, amikor a tüntetők a város emblematikus épületén, a Tűztornyon elhelyezett vörös csillag levétele mellett döntöttek. Boross István Mészáros Gyulát, az 1956-os eseményeket önálló monográfiában feldolgozó, a levéltárban is sokszor megfordult helytörténeti kutatót idézi, aki így írja le az eseményeket: „A Tűztoronynál délután már 30-40 társával együtt ott tartózkodott Nagy László ácsmester, aki megelőzőleg a koronás címer helyett a vörös csillagot felrakta a toronyra. Amikor korábban feltette, azt mondta, hogy 'Pénzért felraktuk, de levesszük ingyen'. Ezt a fogadalmát akarta teljesíteni. Szedlák József kerített egy létrát, majd Nagy László ezen a létrán a Tűztorony erkélyéről kimászott és a tüntetők örömkiáltása közben lefűrészelte a vörös csillagot, amely leesett.

Brusznyai Árpád apa, férj, tanár az 1956-os forradom veszprémi ikonja az embertelen rendszer ellen kiállva ezekben a hetekben is ember maradt. Nem akart hős lenni, ám a történelem úgy rendezte, hogy az lett. De elsősorban: EMBER.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában