Veszprém

2015.02.02. 20:45

Gyertyaszentelés Veszprémben - Körmenetben vitték a fényt a városba

A karácsony utáni negyvenedik napon, február 2-án a katolikus egyház Jézusnak a jeruzsálemi templomban történt bemutatására emlékezik. Hétfőn Veszprém templomaiban is ezt az eseményt idézték fel.

Toldi Éva

A Szent Mihály-bazilikában is gyertyát szenteltek, a szertartást Nagy Károly, a bazilika plébánosa (középen) vezetésével Felker Zsolt káplán, Ebele Ferenc és Lőrinczy Ferenc atya celebrálta a Mária-oltárnál (Fotó: Balogh Ákos)

Magyar kultúrkörben az ünnep hagyományosan gyertyaszentelő boldogasszony napjaként közismert. A gyertya Krisztus szimbóluma, aki a világ világossága, s aki – mint az önmagát elégető gyertya – áldozta fel magát a világ megváltásáért. E napon ezért gyertyát szenteltek hagyományosan a szertartásokon, amelyről minden hívő meggyújthatta a maga gyertyáját, majd körmenetben vitték a fényt a városba, hirdetve Krisztus világosságát.

A Károly-templomban Felker Zsolt káplán emlékezett az ünnep eseményeire. E napon, amint azt Szent János evangéliumában is olvassuk (2,22-35.), Szűz Mária és Szent József Jeruzsálembem a templomban bemutatta Jézust, és mint elsőszülött fiút fölajánlották Istennek az Úr törvényei szerint. Az igaz lelkű Simeon próféta – akinek a Szentlélek kinyilatkoztatta, hogy nem hal meg addig, míg meg nem látja az Úr Fölkentjét – felismerte Jézusban a világ megváltóját, s megjövendölte életútját. A gyertya nem csupán külső fényforrás, hanem belső világosságot teremtő erő is, mutatott rá a káplán. Krisztus fénye belső zarándoklatra hív a Szentlélek erejével. Általa felismerjük a helyes utat, amerre életünkön akar vezetni az Úr.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!