Veszprém

2014.08.23. 17:07

Hálaadó istentisztelet a megújult templomért Kádártán

Megújult templomáért istentiszteleten adott hálát szombaton a kádártai református gyülekezet.

Balla Emőke

A gyülekezet 1720-ban épített templomot, utolsó renoválását száz éve, 1910-ben végezték, 1982-ben csupán külső javításokat hajtottak végre. Három évvel ezelőtt hosszabb felújításba kezdtek a reformátusok: megújították a teljes tetőszerkezetet, a villanyhálózatot, kiszárították, vakolták, festették a falakat, felújították a padokat, lefestették a szószéket, elvégezték a templom előtti tér térkövezését és az akadálymentesítést, a régi parókia külső homlokzatát a 18-19. századi mintára újították fel.

Mindezért adtak hálát a reformátusok a szombat délutáni istentiszteleten. Kuti Géza, a veszprémi egyházmegye esperese imádságot mondott, Steinbach József, a dunántúli egyházkerület püspöke a Példabeszédek könyve alapján hirdette Isten igéjét. "A szeretet és a hűség el ne hagyjon téged. Bízzál az Úrban teljes szívből és ne a magad eszére támaszkodj." A szív az Ószövetségben az értelem, érzelem és akarat központját is jelentette, az ember egész lényegét, valóját. Nem a magunk eszére kell támaszkodnunk, hanem az Úrban bizakodnunk, hétköznap és ünnepen,  örömben és bánatban, egyedül és házasságban. Minden utunkon gondoljunk Őrá, Isten hordoz bennünket, nem felejtkezik el rólunk. Az tud bízni az emberekben, aki az Úrban bízik, ne legyünk bizalmatlanok egymással szemben. Bízzunk Jézus Krisztusban, bízzunk a másik emberben és látszódjék rajtunk, hova, kihez tartozunk.

Kuti Géza, a veszprémi egyházmegye esperese imádságot mondott (Fotó: Stiger Ádám)

A gyülekezet lelkésze, Wessetzky Szabolcs köszöntötte a vendégeket. Porga Gyula polgármester úgy fogalmazott, a templom felújítása azt bizonyítja, Kádártán erős közösség él, csak erős, egymásban bízó emberek közössége tud ilyen munkát elvégezni. Czaun János, a körzet önkormányzati  képviselője a külső és belső rekonstrukció történetét ismertette és a jövőbe vetett bizalmat, az Istenbe vetett hitet hangsúlyozta.

Az istentisztelet után Sipos Csaba zenetanár, balatonkenesei kántor adott orgonazenés áhítatot a megújult templomban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!