Tapolca

2016.04.13. 13:28

Bárány, ponty és túró

A tapolcai csapat győzelmével zárult a Széchenyi István Baptista Gimnázium és Szakképző Iskolában a szakács- és pincértanulók részére szervezett városok közti nemzetközi ifjúsági gasztronómiai verseny.

Tóth B. Zsuzsa

A francia, német, lengyel és magyar szakács és pincér diákok hónapok óta készültek tanáraikkal, oktatóikkal a megmérettetésre, amelyet minden évben másik résztvevő rendez. Amint azt a díszvacsorán Szollár Gyula, a házigazda intézmény igazgatója elmondta, az idei, 21. versenyen megállapítható, hogy folyamatosan erősödik a színvonal. A diákok egyre komolyabban veszik a versenyt, érdemet jelent számukra, ha valaki itt képviselheti hazáját.

A versenyzők megismerhetik más országok gasztronómiáját, szokásait. Alkotva találkoznak, barátságok szövődnek köztük. A vacsorán a tanulók bemutatták a versenyre készített négyfogásos menüsort, amelyben kötelezően kellett felhasználniuk néhány alapanyagot. Báránylapockát, pontyot, valamint a desszerthez azt a sovány túrót, amely csak Magyarországon kapható. Utóbbi feladta a leckét a fiatal szakácsjelölteknek, de jól megoldották a feladatokat. Remek és látványos koktélokat kevertek, ízletes előételeket készítettek, leveseket és főételeket főztek, desszerteket alkottak.

Cuq Angelo francia pincér szolgálja ki Bajner Imrét
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A pincérek előírás szerint díszítették az asztalokat a húsvét, a Balaton és a magyar tenger témáját feldolgozva. A díszvacsorát követően a mesterszakácsok, konyhafőnökök, pincérmesterek alkotta zsűri hirdetett eredményt, mely szerint csapatban az első és második helyezést tapolcai diákok – Keringer Krisztián és Takács Ákos, valamint Libinyi Bence és Páhi Adrián – szerezték meg, harmadik a stadthageni csapat, Fabian Huschitt és Armando Hochow lett. Az egyéni első három helyezett a szakácsok között Fabian Huschitt Stadthagenből, Libinyi Bence és Takács Ákos. A pincérek között pedig Keringer Krisztián, Páhi Adrián és Diego Armando Hochow Stadthagenből volt a sorrend. A részt vevő diákok és tanáraik a háromnapos tapolcai tartózkodás során megismerkedtek a várossal és környékével is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!