Tapolca

2015.10.22. 16:17

Vállalkozóknál tanulnak - A duális képzés bevezetése nem hozott változást az iskola életébe

Tapolca - A duális képzés bevezetése nem okozott problémát a Széchenyi István Baptista Gimnázium és Szakképző Iskolának.

Tóth B. Zsuzsa

Az intézmény igazgatója, Szollár Gyula úgy nyilatkozott lapunknak, hogy mindez nem újdonság, hiszen korábban is e szerint tanítottak, csak éppen vállalati képzésnek hívták. Az iskolában ebben a tanévben informatikusokat, vendéglátás-idegenforgalmat, hegesztést tanulókat, víz-, csatorna- és közműrendszer-szerelőket, épület- és szerkezetlakatosokat, eladókat, pincéreket, cukrászokat, szakácsokat, hűtő- és légtechnikai rendszerszerelőket, vendéglátásszervező-vendéglősöket képeznek.

Duffner Márk felszolgálónak tanul a 11. évfolyam C osztályában. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- A rendszerváltás időszakában sok cég bezárt, a tanműhelyek megszűntek így. Az iskola saját tanműhelyeket hozott létre. Nem szerencsés, ha saját tanműhelyben tanul végig a diák. A gyakorlati képzés nálunk a saját tanműhelyben, tankonyhában kezdődik, a kilencedik évfolyamosok az alapképzésben itt vannak még. Szintvizsgát követően tanulószerződéssel mehetnek ki a vállalkozókhoz. Több mint kilencven vállalkozó egységgel vagyunk kapcsolatban, a környékbeli szinte összes kereskedelmi egységgel, vállalkozással, vendéglátóval. A négyszáz diákunk 98 százalékát tanulószerződéssel foglalkoztatjuk – mondta az igazgató. A vendéglátás-turizmust tanulók többnyire kis foglalkoztatóknál tanulnak, akárcsak a kereskedelmet tanulók. A gépészet területén tanulók a nagyobb foglalkoztatóknál kapnak helyet, az épületgépészetnél kis foglalkoztatóknál. A cél azonban ugyanaz: a lehető legjobban elsajátítani a szakmát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!