2014.10.04. 10:39
Pisztráng és bor - Rekord számú érdeklődő a Malom-tó partján
Tapolca - A vártnál is nagyobb érdeklődés fogadta a negyedik Tapolcai Pisztrángfesztivál hagyományos és új eseményeit, a hétvégén folyamatosan tömeg volt a tóparton.
A családi programnak is remek fesztiválon ezúttal is elfogyott másfél tonna különféle módon elkészített pisztráng. Kapós volt a bükkfa fűrészporon füstölt, a tökmagos bundában sült, a vargányával körített és a mandulával grillezett egyaránt. A különleges lazacpisztráng filét ugyancsak sokan megkóstolták ebédre, vacsorára. A halak mellé a Balaton Borrégió legjobb borait kínálták a gazdák. A programok között nagy sikert aratott a szombati pisztrángsütő verseny és az esti látványos lézer show, de rengetegen voltak a Happy Dixieland Band műsorán, a másik színpadról Fekete Jenő blues zenekarát nem akarták leengedni a nézők, ahogy a MOJO Workings-Special Guest-et sem.
A halsütő versenybe a mentősök is beneveztek. Szalai László, Szabó Krisztián és Prandovszki Tibor látható a képen (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)
A Radetzky Huszáregyesület is benevezett a halsütő versenybe, a képen Labovszki Imre és Pék László látható
A pisztrángfesztiválra minden évben szép számmal érkeznek vidéki és külföldi vendégek is
Császár László polgármester szákjából gyakran kiugrottak a fürge pisztrángok
Solymár Eszter és Durai Ádám Budapestről érkezett a fesztiválra (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)
A harmadik helyszín pedig csakis a gyerekeké volt, a 35 program között őket is sok koncert, játék, meglepetés várta. A hagyományos halszákolásnál sokan szurkoltak Császár László polgármesternek és Sági István alpolgármesternek a fürge pisztrángok láttán, Péter atya és Balázs atya pedig a tóparton Isten áldását kérte a halra és a rendezvény résztvevőire Zichy Emőke református lelkésszel együtt. A haláldás és a halsütő verseny ötlete az atyáktól származik, akik úgy gondolták, ideje, hogy a plébánia udvar is helyet adjon a közösségteremtő eseményeknek. A déli pisztráng ételkészítési bemutatókon a kíváncsi háziasszonyok folyamatosan körbevették a fáradhatatlan Buday Péter konyhafőnököt, aki nem csak egészséges és olcsó halételek gyors készítési módjait mutatta be, hanem konyhatitkokat is elárult.