Sport

2013.12.15. 14:44

Guinness-rekord is született az I. Fitt Gálán

Pápa - Nagy sikert aratott a szombati napon megrendezett I. Fitt Gála és Egészségnap a pápai sportcsarnokban. A változatos programkínálatban többek között amatőr fekvenyomó verseny, valamint világrekord-kísérlet is szerepelt.

Polgár Tibor

A rendezvény résztvevőit délelőtt Óvári Marianna főszervező köszöntötte, majd a megnyitó fényét Németh „Nyiba” Sándor olimpikon, költő, zeneszerző emelte a saját, kifejezetten erre az alkalomra írt verseinek az elszavalásával. A meghirdetett fekvenyomó tehetségkutató versenyre több mint száz nevezés érkezett, a mezőnyt ifjúsági, junior, felnőtt férfi és női kategóriákra osztották. Az utóbbi két csoportot kivéve kizárólag amatőrök vettek részt a megmérettetésen, amelynek lebonyolítását a gála egyik díszvendége, Kupcsik László fekvenyomó világbajnok is segítette.

Óvári Marianna megjegyezte, az ilyen versenyek remek alkalmat kínálnak arra, hogy a jelenlévők kedvet kapjanak a fekvenyomáshoz, egyúttal népszerűsítsék a sportágat. A nagyszabású rendezvényre ellátogatott Sinka Zsolt erőművész is, aki eddig 33 magyar-, illetve 12 világrekordot állított fel, továbbá egy Guinness-rekord is fűződik a nevéhez. Az erőművésznek egy átlagemberhez viszonyítva harmincszor nagyobb a csontsűrűség az állkapcsában, míg a harapásának szorítása 1 tonna körüli.

 



Sinka Zsolt idén a fogaival elhúzott egyebek mellett egy utasokkal teli BKV-buszt és egy 50 tonna feletti utasszállító repülőgépet, szombaton pedig – edzés gyanánt – a pápai sportcsarnok előtt vontatott szájjal egy emberekkel nehezített terepjárót. A Fitt Gálán az előzetes tervek szerint Óvári Marianna öt női fekvenyomó társaságában Guinness-rekord felállítására készült: két óra leforgása alatt, folyamatos gyakorlatokkal a legtöbb megmozgatott súlyt szerették volna teljesíteni. Azonban a rekordkísérletet le kellett fújni, mivel két sportolónő sérülés miatt nem tudta vállalni a feladatot. Ehelyett Marianna arra vállalkozott, hogy egy perc leforgása alatt két tonna súlyt teljesít a fekvenyomópadon.

- A rekordkísérlet remekül működött egészen a 45. másodpercig, ekkor 1960 kilogrammnál tartottam. Már csak 40 kiló hiányzott a két tonnához, még egyszer kellett volna kinyomnom a súlyokat, de sajnos a karom besavasodott és abba kellett hagynom a gyakorlatot. Viszont ez a teljesítmény így is világrekord lett, korábban még senki nem hajtott végre hasonló feladatot. Természetesen az 1960 kilóval is nagyon elégedett vagyok - nyilatkozta lapunknak a világbajnok és most már Guinness-rekord tartó fekvenyomónő. Mint mondta, a gála szervezése nagyon sok energiát kivett belőle, egy ilyen gyakorlathoz pedig amúgy is kimagasló állóképességre van szükség. Ettől függetlenül a közeljövőben ismét megpróbálja elérni a két tonnás rekordot.

- A visszajelzések és a tapasztalatok alapján úgy érzem, sikerült megfelelni az elvárásoknak. A lebonyolítás gördülékenyen zajlott, és összességében egy kiváló hangulatú, hasznos rendezvényen vehettek részt a sportcsarnokba kilátogatók. Ezúton is köszönjük minden támogatónknak, szponzorunknak a segítséget, nélkülük nem sikerülhetett volna ilyen jól az I. Fitt Gála - fogalmazott a főszervező, aki kérdésünkre elmondta, a rendezvény folytatásához nem férhet kétség, és még további tervek, elképzelések is lapulnak a tarsolyban.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!