2013.09.24. 18:17
Aranygaluska recept
Íme egy igazán finom desszert, az aranygaluska Stadler Eszter olvasónktól.
Hozzávalók:
40 dkg liszt
3 tojás
4 dkg cukor
1 dkg élesztő
2-3 dl tej
2 tojásnyi zsír vagy vaj
10 dkg dió
5-6 dkg cukor
csipetnyi só
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet mély tálba tesszük, hozzáöntjük az élesztős tejet, a tojást, a csipetnyi sót, és összekeverjük. Adjunk hozzá még annyi tejet, hogy jó puha tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, hozzáadunk féltojásnyi zsírt, és azzal is dagasztjuk még, majd cipót formálunk a tésztából. Letakarjuk, langyos helyen megkelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, könnyedén meggyúrjuk, pár percig pihentetjük, utána kinyújtjuk, és közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy lábast vagy nagyobb kuglófsütőt fagyos zsírral kikenünk, és a fánkocskákat belerakjuk úgy, hogy az egymás mellé kerülő oldalakat langyos zsírba mártjuk. Minden sort cukros dióval megszórunk, és a formát ¾ részéig így töltjük meg.
Langyos helyen újból kelesztjük, nem túl forró sütőben pirosra sütjük.
Azonnal kiborítjuk a formából, és a kávéöntettel tálaljuk. Nem vágjuk, csak tépjük.
Kávéöntet: 2 tojást elkeverünk 15 dkg vaníliás porcukorral, lassan felhígítjuk 4 dl hideg tejjel. Habüstben láng fölé tesszük, és habverővel addig verjük, míg sűrűsödni kezd. Ekkor a tűzről levesszük, kihűtjük, 1 dl erős feketekávét keverünk hozzá.