Pápa

2014.01.03. 09:10

Tér a modern művészetnek

Ézsiás István önálló tárlatával és az Olasz-Magyar Kortárs Képzőművészeti Kiállítással avatták fel a pápai Várkertfürdő gyógyászati épületében kialakított Rekreációs Galéria kiállítóhelyet. A letisztult vonalvezetésű, mégis különleges, látványos, nem mindennapi terekkel büszkélkedő épületbelsőre Ézsiás István pápai származású szobrászművész figyelt fel.

Polgár Tibor

Meglátása szerint a gyógyászati részleg földszinti és emeleti előtere, valamint belső udvara remek helyszíne lehetne különféle tárlatoknak. Ötletét a létesítmény vezetőjével is megosztotta, és a terveket hamarosan tettek követték, aminek eredményeképpen a minap átadták a Rekreációs Galériát. A kiállítóhelyet dr. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere avatta fel, majd Karakai Imre francianyelv-tanár, pápai öregdiák nyitotta meg Ézsiás István absztrakt alkotásokat felvonultató önálló tárlatát, mely a belső udvaron látható. A különleges szobrokról és azok megalkotójáról szólva Karakai Imre elmondta, Ézsiás rajzait, festményeit, szobrait felsorolhatatlanul sok helyen láthatta már a művészet iránt érdeklődő közönség, emellett pedig művészetszervező tevékenysége is hallatlanul gazdag.

- Hetvenévesen az ember hajlamos arra, hogy elmerengjen a múltban, és már ne foglalkozzon a jövendővel. De István nem olyan ember, aki lehúzná a redőnyt. Élet- és alkotókedve töretlen ma is, mint ahogy azt az itt kiállított alkotásai is mutatják _ jegyezte meg a pápai öregdiák, aki beszélt az absztrakt művészet megjelenéséről, elterjedéséről, befogadásáról is. Az ünnepség másik tárlatát, az Olasz-Magyar Kortárs Képzőművészeti Kiállítást Szkárosi Endre művészettörténész ajánlotta a szép számban egybegyűltek figyelmébe. Az ELTE olasz tanszékének tanára rámutatott, ez a rendkívül érdekes, értékes kiállítás bemutatja a magyar és az európai kultúra kapcsolatát, amibe belekapcsolja a Pápához kötődő művészek munkáit is.

- Köszönet jár Ézsiás Istvánnak, hogy a saját, személyes kiállítása mellett felkérésre összeállított egy ilyen nívós magyar-olasz képzőművészeti anyagot, amely meglehetősen reprezentatív. Egy rendkívül érdekes, értékes tárlatot csodálhatunk meg. A magyar képzőművészeti alkotók kiváló munkáin keresztül megjelenő nemzeti vizuális horizont az olasz művészek alkotásaival egész Európára nyit ablakot - fogalmazott Szkárosi Endre.

- Ez a tárlat nagyszerűen reprezentálja, hogy a művészet nem egy távoli, tőlünk elszakadt, egyes nagy kanonizált műalkotásokban létezik, hanem a mi mindennapi életkörnyezetünkben is vannak emberek és általuk kifejeződve olyan igények, amik azt sugallják, ne elégedjünk meg a hétköznapi élet rutinjával. Ehelyett keressünk benne olyan pontokat, melyek tágabbra nyitják szemhatárunkat - fűzte hozzá a neves művészettörténész. Az Olasz-Magyar Kortárs Képzőművészeti Kiállításon többek között Francesco Varlotta, Roberto Caracciolo és Judit Török egyes művei is láthatók, míg a magyar képzőművészetet például Bányász Éva, Pallag Bálint, valamint Zalavári József alkotásai képviselik. A tárlatot pápai alkotók művészeti munkái is színesítik.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!