Az emlékmű éke lesz

2024.05.08. 18:43

Veszprém-Szentkirályszabadja közelében landolt egy Mi-24-es helikopter (képgaléria)

Megérkezett a Veszprém-Szentkirályszabadja repülőtér bekötőútjához tervezett helikopteres emlékmű éke, a 005-ös egykori magyar géppé átlajstromozott és festett egykori NDK-adomány Mi-24D harci helikopter, számolt be minderről az lhsn.hu.

Juhász-Léhi István

A weboldal ismertette azt is, hogy 1995-ben húsz Mi-24-es helikoptert kapott a Magyar Honvédség az egykori NDK-flottából, melyek hosszú évekig méltatlan körülmények között várták sorsuk jobbra fordulását, jó ideig az egykori MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezrednél, majd a hadsereg inkurrencia tárolójában. A helikopterek közül a 96+36 (Luftwaffe) lajstromszámú gépre esett a választás 2018-ban.

Érkezik a Veszprém-Szentkirályszabadja repülőtér bekötőútjához a nagy vas Fotó: Balogh Ákos/lhsn.hu

Az LHSN szerint a helikopter átfestése és előkészítése a kiállító oszlopra emeléshez évekkel ezelőtt megtörtént már a kecskeméti MH Légijármű-javító Üzemben, azonban az emlékmű felállításához szükséges feltételek ez idáig elmaradtak. Most viszont utolsó fázisába érkezett a kivitelezés, a helikoptert tartó szerkezet elkészült, a gép megérkezett a Veszprém-Szentkirályszabadja repülőtér bekötőútjához, és néhány napos összeszerelési, előkészítési munkálatokat követően megtörténik az emlékmű felállítása.

Az átadóünnepségre a tervek szerint május végén kerül sor. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában