Otthon

2012.02.14. 09:32

Kerüljük el a mérgezést

Megyei körkép – A rendkívüli hidegben olyan fűtőberendezéseket és kéményeket is használatba vettünk, melyeket már régen hanyagoltunk, több volt a mérgezés, baleset.

Varga Ibolya

A szén-monoxid-mérgezéses esetek száma évről évre emelkedik. Ennek alapvető oka, hogy számos fűtési rendszer már elavult, s nem korszerűsítik. A lakások légterében kialakuló magas szén-monoxid- szinthez gyakran az is hozzájárul hogy a téli hidegben a lakók ritkán vagy egyáltalán nem szellőztetnek, illetve az új, műanyag, nyílászárók sokszor szinte teljesen légzárók is. Gyakori probléma, hogy a légelszívókat nem szakszerűen, illetve nem megfelelő helyre szerelik fel, s azok működésük során elszívják az egészséges levegőmennyiséget a helyiségből. Ennek következményeként a lakótérbe kevés friss oxigén áramlik.

Sokszor fordul elő az is, hogy a fűtési rendszerek nem elavultak, de a rossz felszerelés, beállítás miatt szabálytalanul működnek, mert nem szakemberek építették be őket, vagy esetleg egyes részeit nem az előírásoknak megfelelően bővítették. A szén-monoxid az égési folyamatok mellékterméke, így fűtés során is keletkezik, de ugyanígy találkozhatunk vele az autók kipufogógázában, kerti avarégetéskor, a cigaretta füstjében. Veszélye abban rejlik, hogy a gáz rendkívül mérgező, de színtelen és szagtalan, s emiatt nem lehet észlelni sem a szivárgást, sem a magas koncentrációt a helyiségben. Megköti a vérben a hemoglobint, így az már nem lesz képes oxigént felvenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!