2016.12.04. 11:35
Táplálkozzunk egészségesen és ne stresszeljünk!
Öskü – A divat diéták sokszor károkat is okozhatnak, míg az egészséges étrend tudományos eredményekre épül, és soha nem szélsőséges.
Első ízben szervezett egészségnapot az Öskü Község Fejlődéséért Alapítvány. Régi terv volt, hogy életre hívják ezt a rendezvényt, de csak most sikerült megteremteni az anyagi hátterét – tájékoztat Magyar Józsefné az ÖKFA alapítvány alelnöke. Összefogtak a civilekkel, a Vöröskereszt helyi szervezetével, a kertbarátokkal és az önkormányzat is kivette a részét a szervezésből. Az egészségnapon különböző vizsgálatokon vehettek részt az érdeklődők. Volt ingyenes vércukorszint, és csontsűrűség mérés, de kipróbálhatták az érterápiás kezelést is a művelődési házban.
A művelődési ház volt a rendezvény központja Fotó: Molnár Sándor
Házi készítésű finomságokkal, lekvárokkal, szörpökkel képviseltették magukat a helyi kistermelők, és nem hiányoztak az ételkülönlegességek sem. Ivanics Liliána hozott sütőtökös fasírtot, házi készítésű gluténmentes kenyeret és süteményt. László Ágnes ajvárral, vörösherecsírákkal és búzacsíra pástétommal ízesített falatkákkal várta a helyi ínyenceket. Ezekben az ételekben sok az antioxidáns, és rengeteg enzimet tartalmaznak.
Házi készítésű finomságokkal várták a kóstolókat Fotó: Molnár Sándor
A szervezők a fiatalabb korosztályra is gondoltak. A néptánctól a zumbáig, sokféle lehetőség van a mozgásra Öskün, és ezeket a mozgásformákat szerették volna megmutatni az egészségnap közönségének is. Mosolyt csalt az arcokra a Kanga bemutató, amikor anyukák tornásztak, hátukon a pici babáikkal a szülés utáni regenerációt célzó torna során. Ha gyerekek szerepelnek, akkor őket elkísérik a szülők és a nagyszülők is, avat be egy apró titokba a főszervező, mert mint mondja, egyébként nehezen mozdítható a falu lakossága.
Főleg az idősebb korosztály hallgatta érdeklődéssel, az egészséges életmódot népszerűsítő előadásokat, a rendezvény másik helyszínén az Integrált Közösségi Szolgáltató Térben. Fontos, hogy különbséget tegyünk a trendi és a valóban egészséges étrendek között. Az olcsó tucat termékekből ne együnk sokat, inkább minőségi tápanyagokat vigyünk be a szervezetünkbe. Minél több, friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk a téli szezonban is, javasolta Nyikos Ráhel dietetikus. Hasznos tanácsok hangzottak el a stressz oldásáról, és kezeléséről, valamint a szervezet mikrokeringésének javításáról is. Utóbbi azért fontos, mert vérünk mintegy 74%-a a hajszálér-hálózatunkban áramlik.
Ingyenes vizsgálatokon vehettek részt az érdeklődők Fotó: Molnár Sándor
A Vöröskereszt helyi szervezete ruhagyűjtést is szervezett. Szimpatikus kezdeményezés, hogy a településen összegyűjtik a feleslegessé vált ruhákat, és évente három alkalommal kiosztják azt a rászorulóknak.
A helyiek közül sokan adtak vért Fotó: Molnár Sándor
Az Egészségnapon a Vérellátó Szolgálattal karöltve véradást is szerveztek. A helyiek éltek is a lehetőséggel és szép számmal adták vérüket a jó cél érdekében.