Három napon keresztül

2023.10.03. 17:30

A szüretet, a borászokat ünnepelték Tihanyban

Tósoki Imre polgármester, aki kitűnő lovas hírében is áll, Sándor-huszárruhában, gyönyörű fekete lovon vonult fel a díszes, vidám szüreti menetben a Belső-tótól indulva Tihany utcáin vasárnap. 

Kovács Erika

Tósoki Imre, Tihany polgármestere Sándor-huszárruhában, gyönyörű fekete lovon vonult a szüreti menetben

Fotó: Kovács Erika/Napló

– A szőlészetből és borászatból éltek hosszú időn át az emberek Tihanyban, előttük tisztelegve, az emlékükre és a hagyományőrzés miatt rendezzük meg minden évben a szüreti napokat – ezt Varró János alpolgármester mondta köszöntőjében a Mádl Ferenc téren, a nyitónapon. Itt adták át a Virágos Tihanyért és a Takaros tihanyi porták versenyek díjait is. 

A szüreti napokat rendkívül gazdag programokkal rendezték meg az elmúlt hétvégén, szeptember 29-október 1-je között. A háromnapos rendezvénysorozat – a hagyományokhoz híven – különböző zenés-kulturális különlegességekkel és gyermekprogramokkal várták a helyieket és a látogatókat. Az igazán látványos attrakció vasárnap délután kezdődött, amikor elindult a szüreti menet, mely minden évben üde színfoltja a rendezvénynek, és amelyben részt vettek mások mellett a helyi és környékbeli borrendek tagjai, a néptánc csoportok, huszárok. Idén is betyárok kísérték a felvonulást, az élen a kisbíró invitálta a menetbe az érdeklődőket, akikkel Tihany utcái zsúfolásig megteltek. A menet végigvonult a félszigeten, majd a Visszhang dombra érve Mihályi Jeromos perjel megáldotta a szőlőt és a kenyeret. 

Fotó: Vörös Ákos

A kulturális és szórakoztató programok sokasága mellett a helyi és környékbeli borászok finomabbnál finomabb nedűit kóstolhatták a borok szerelmesei a Mádl Ferenc téren, a gyerekeket, családokat játszóház, kézműves foglalkozások, meseműsorok várták. Családi móka szüret elnevezéssel elsősorban a gyerekeket, családokat szórakoztatta a játszóház, kézműves foglalkozások, meseműsorok több helyszínen várták az érdeklődőket. Mindhárom nap utcabálok és nosztalgiadiszkó is várta az embereket Tihanyban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!