Az Országház Bora

3 órája

Kövér László: a szőlő és a bor a magyar kultúrkincs része

A szőlő és a bor évszázadok óta a magyar kultúrkincs része, a nemzeti tudat, néprajzi és irodalmi értékeink egyik meghatározó formálója – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden, az Országház Bora díjátadó ünnepségén a Parlamentben.

MW

Csoportkép a díjazottakról, az első sorban Kövér László, az Országgyűlés elnöke, díjátadó (j) és Légli Ottó, az Országház Bora zsűrijének elnöke (b) a Parlamentben 2024. október 1-jén

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

A rendezvényt nyolc éve indították útjára azzal a reménnyel, hogy olyan hagyományt teremthetnek, amely visszhangra talál a Kárpát-medence magyar borászainak körében – emlékeztetett Kövér László.

KÖVÉR László
Degenfeld-Lindner Mária, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok tulajdonosa, a Tokaji aszú kategória idei nyertese (b), átveszi a díjat Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől 
Fotó: Kovács Attila / Forrás:  MTI

Hozzátette: a szemle létjogosultságát az eddig itt megfordult több mint ezerötszáz fajta bor és háromszáz borász bemutatkozása, a kedvező hazai és a nemzetközi visszajelzések sokasága tanúsítja.

A rendezvényen kilenc kategóriában adták át az elismeréseket.

A házelnök elmondta, hogy idén a pezsgő is bekerült a bírálók poharába, és megjegyezte, hogy a magyar bordiplomácia közreműködőiként tudják és látják, hogy a világpiacon a borok mellett egyre fontosabb helyet foglal el a pezsgő. Biztatónak nevezte, hogy a jövőre kétszázadik évébe lépő magyar pezsgőgyártás előtti tisztelgés jegyében bevezetett új kategóriában kiváló minőségű italokkal neveztek be.

Kövér László hangsúlyozta: a 20. században hazánkban négy évtizedre mostoha sorsra ítéltetett pezsgőkészítés felfutóban van, itthon évi mintegy 200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő, és ezzel 

Magyarország mára a világ 10-11. legnagyobb pezsgőgyártója lett.

Kiemelte: a célunk ne legyen kevesebb, mint a régi piacok visszahódítása, újak megszerzése, és a világ pezsgőgyártó nagyhatalmaihoz, Olaszországhoz, Franciaországhoz, Németországhoz és Spanyolországhoz való további felzárkózás.

A bormustráról elmondta: a magyar szőlőkultúra ápolását, borászaink, borvidékeink elismerését, egyben termelőink hazai és nemzetközi ismeret- és kapcsolatrendszerének építését is szolgálja.

Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a bor a magyaroknak nemcsak termék, hanem kultúra, hagyományaink és nemzeti örökségünk része. A magyar bor világa régi hagyományokra épül, melyet feladatunk megőrizni, ápolni – hangsúlyozta.

Kiemelte: minden adott ahhoz, hogy a nemzetközi piacon a magyar bor felvehesse a versenyt, ehhez bátornak, innovatívnak kell lenni, gondoskodni a fenntarthatóságról. 

A kilenc kategória díjai Az Országház Bora 2024 verseny eredményhirdetésén a Parlament Vadásztermében
Fotó: Kovács Attila / Forrás:  MTI

Hozzátette: 

méltó helyére kell visszahelyezni a magyar bor hírnevét a világban, növelni kell eszmei és anyagi értékét.

A díjátadón Légli Ottó, az Országház Bora zsűrijének elnöke az idei szőlőtermést értékelve kiemelte: a borászok az idei évjáratról nem fognak megemlékezni, de a felmenőktől már megtanulhatták, hogy a borász maga a derű és a bölcsesség.

A 2024-es eseményen 18 magyarországi és 2 határon túli borvidék 89 borászata vett részt 185 borral.

Olaszrizling kategóriában a Figula Pincészet, furmint kategóriában a Grand Tokaj Borászat, az egyéb fehérbor kategóriában a Dobosi Birtok, a pezsgők között a Sauska Borászat, a kékfrankosok között a Takler Borbirtok, a bikavérek közt a Schieber Borászat, kadarka kategóriában az Eszterbauer Borászat, cabernet franc kategóriában a Sauska Borászat, a tokaji aszúk között a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok ért el első helyezést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!