Kultúra

2012.11.08. 06:05

A kórus új karnagya - Bemutatkozott Vinczeffy Adrienne

Veszprém - Sajtótájékoztatón mutatták be az Érseki Hivatal épületében a minap a Liszt Ferenc Kórustársaság új karnagyát, Vinczeffy Adrienne-t. Az együttes korábbi vezetője, Kollár Kálmán júliusban hunyt el.

Munkatársunktól

Szerző: Marton Attila

Dr. Mátyás István, a Liszt Ferenc Kórustársaság elnöke elmondta, a kórus vezetésére öten pályáztak, három szakemberrel személyes találkozót is kezdeményeztek. A választásuk végül a nagyszülei és édesanyja révén veszprémi kötődésű Vinczeffy Adriennere esett.

Az új karnagy jelenleg a Nyugat-magyarországi Egyetemen oktat, ahol korábban csaknem húsz évig vezette a zenei tanszéket, a Berzsenyi Dániel Vegyeskart pedig bő három évtizede irányítja sikeresen, ezt a különböző hazai és nemzetközi kórusversenyeken elnyert díjak bizonyítják. A karvezető a Liszt kórussal kapcsolatos terveiről és kinevezéséről elmondta: nagy megtiszteltetésnek és szép feladatnak tekinti, hogy Kollár Kálmán munkáját folytathatja. A kórussal októberben kezdték el a próbákat, a kedélyes és barátságos hangulatú sajtó- tájékoztatóra is beszűrődtek énekhangok, az együttes azokban a percekben is próbált. Az új karvezető céljai között szerepel Daróci Bárdos Tamás életművének, illetve Esterházy Pál - a magyar barokk zene képviselője  - művészetének feldolgozása. Ezeken túl elképzelései között szerepel a Liszt szalon létrehozása, amelyről annyit árult el, hogy összművészeti alkalmakat jelentene.

Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek még Szombathelyen töltött éveiből ismeri az új veszprémi karnagyot. Az érsek biztosított lehetőséget a kórusnak, hogy az Érseki Hivatal épületében, a Gizella Teremben próbáljanak.
Márfi Gyula szerint a zenének és a vallásnak egyaránt teremtő ereje van, a szép zene pedig segít elmélyülni a hitben is. A kórussal kapcsolatban úgy fogalmazott: adandó alkalommal a liturgiát is segítik majd, valamint reményei szerint az új karnagy folytatja a Kollár Kálmán által megkezdett Musica Antiqua sorozatot.

Nagy Károly kanonok, a Liszt Ferenc Kórustársaság tiszteletbeli elnöke a december 8-án, a bazilikában tartandó szentmisére hívta föl a figyelmet, amelyen a Liszt kórus is közreműködik, majd hangversenyt ad.

 

A Liszt Ferenc Kórustársaság novemberi programját Király-Spengler Zsuzsanna kórustitkár ismertette, eszerint november 17-én Lovászpatonán, Kollár Kálmán szülőfalujában lesz az első nyilvános megszólalása az együttesnek a karnagy halála óta, ahol Hamu alatt című, posztumusz megjelent kötetéből is olvasnak föl részleteket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!