Kultúra

2011.07.06. 19:50

Ahol a kifejezés tiszta...

Malomsok - A Malomsoki Baráti Kör alapító tagjai, dr. H. Szabó Lajos és F. Tóth Gyula júniusban töltötték be 80. életévüket. Ebből az alkalomból a baráti kör elnöksége a volt iskola épületében, a nyugdíjas klub termében köszöntötte az ünnepelteket a közelmúltban.

Nagy Imre

A köszöntők során Barczáné Majsa Klára, a település polgármestere, a baráti kör titkára nyitotta meg, ismertetve a két közismert, Malomsokon született személyiség életútját. Mindketten tevékenyen részt vettek a falu közéletében és számtalan módon segítették annak fejlődését. Ennek eredményeként elnyerték a baráti kör által alapított Malomsokért kitüntető oklevelet.

Bándi László, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke szervezete megbízásából méltatta H. Szabó Lajos honismereti munkásságát. - Szinte lehetetlen feladatot kaptam. Tanulmányozva az írott munkákat, a témák széleskörű változatossága csak azt teszi lehetővé, hogy maximum megkíséreljük azok csoportosítását  - fogalmazott az elnök, aki bevezetőjében Lajos bácsi életrajzi adatait ismertette.

Dr. H. Szabó Lajos agrármérnök, helytörténeti kutató Újmalomsokon született 1931. június 6-án, egy földműves család ötödik gyermekeként. Gyermekéveit szülőfalujában töltötte, majd a pápai református Kollégium négy évfolyamának elvégzése után a pápai, később a székesfehérvári mezőgazdasági szakközépiskolába járt, itt végzett 1951-ben. Munkája mellett 1960-ban szerzett agrármérnöki diplomát a Mosonmagyaróvári Agrártudományi Főiskolán.

A Hortobágyi Állami Gazdaságban, majd a rajkai termelőszövetkezetben dolgozott. Később a Pápai Járási Tanács mezőgazdasági osztálya felügyelője, beruházási előadó, járási főagronómus, majd osztályvezető lett. 1978-tól 1992-ig a Pápakörnyéki Vízitársulat ügyvezető igazgatójaként tevékenykedett. 1992-ben, 41 szolgálati év után ment nyugdíjba. Munkája mellett széleskörű kutató- és adatgyűjtő munkát végzett, több mint ötszáz írása jelent meg a hazai lapokban, és külföldi, magyar nyelvű kiadványokban.

Könyveit 1983 óta jelenteti meg agrár-és vízgazdálkodás-történeti, numizmatikai, helytörténeti és történelmi témákban, szinte kivétel nélkül saját kiadásban. Lajos bácsi a honismereti mozgalom derékhadához tartozónak vallja magát. Írásaival nemcsak a csökkenő olvasási kedvet igyekszik újraéleszteni, de ellensúlyozni akarja a televíziós adások esetenként silány, és a tankönyvek szűk körű anyagait. Közel hatvan könyvének célja a szülőföld helytörténetének megismertetése és annak gazdagítása.

Kutató munkáján túl tagja, elnöke, elnökhelyettese számos városi, megyei, országos szervezetnek, többek közt a Kossuth Szövetségnek, alapítója a Magyar Éremgyűjtők Szövetsége pápai csoportjának. Kitüntetéseit lehetetlen felsorolni, több vitrint töltenek meg a Pro Comitatu-díjtól Pápa Város Díszokleveléig. Bándi László beszédében kiemelte Ida nénit, Lajos bácsi feleségét, aki méltán érdemli meg a türelem gyémánt fokozatát. Végül az egyesület emlékérmét adta át H. Szabó Lajosnak.

Az ünnepelteket Schweiger Emil, a baráti kör elnöke is köszöntötte, anekdotázva idézte fel az eddig eltöltött huszonkilencezer-kettőszáz napot, majd átadta a kör ajándékait. A köszöntőkhöz Hudi József, a pápai református gyűjtemény munkatársa, és Somfai Balázs levéltáros, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság elnöke is csatlakozott. Utóbbi felolvasta dr. Tölgyesi József, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnökségi tagja, a régi barát üdvözlő levelét is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!