Kultúra

2011.06.20. 07:37

Rangos elismerés

Budapest - A veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság a hétvégén Magyar Örökség-díjban részesült, így belépett a "Magyarság Láthatatlan Szellemi Múzeumába".

Szabó Zsuzsanna

A díjat idén másodszor osztották ki a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. A hét kitüntetett közül elsőként a veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság nevében Kollár Kálmán karnagy vette át a kitüntető címmel járó oklevelet és az aranyjelvényt. Az elismerést Juhász Judit újságíró, a Magyar Örökség-díj bírálóbizottságának tagja adta át. Az oklevél szövege alapján: "a Liszt Ferenc Kórustársaság művészete magyar örökség, amiről ezen oklevél tanúbizonyságot tesz".
 Az ünnepségen dr. Tóthpál József kultúrakutató ismertette a veszprémi kórus munkásságát, eddigi eredményeit. Elmondta, az egykori veszprémi Liszt Ferenc Kórus 1958-ban alakult Nagy Lídia szakmai irányításával. Tőle 1963-ban Kollár Kálmán örökölte a karnagyi tisztet, aki immár negyvennyolc éve áll az énekkar élén. Az elmúlt több mint fél évszázad során a kórus hazai és nemzetközi sikerek sokaságát érte el. Vállalt küldetésük - névadójuk szellemiségéhez hűen - a romantikus kóruskultúra ápolása és népszerűsítése. A kórus 1973-ban lépett nemzetközi színtérre, számos kórusversenyen és fesztiválon arattak sikert. Tóthpál József kiemelte továbbá Kollár Kálmán karnagyi munkásságát, valamint Kodály Zoltán több mint negyven vegyes kari művének feldolgozását, amiből huszonnégy kórusművet tartalmazó CD született.

 


 Kollár Kálmán már számos rangos kitüntetésben részesült, többek között Pro Urbe Veszprém (1992), Pro Meritis Veszprém (2000), Gizella-díj (2001), Veszprém Város Díszpolgára (2002), Magyar Köztársasági Érdemérem Lovagkeresztje (2002), a Magyar Kultúra Lovagja (2009). - A több évtizedes munka során nem gondoltuk, hogy egykor majd itt léphetük fel  mondta Kollár Kálmán a hét kitüntetett nevében tartott köszönőbeszédében. Hangsúlyozta, egy nép akkor törik meg és tűnik el, ha hagyja elveszteni zenéjét, táncait és meséit. - Az elmúlt évtizedekben ez a tendencia mutatkozott, de most - munkánk elismeréseként  a díj által valamit visszakaptunk ebből.
 
A díjátadó ünnepségen a kórus három művet adott elő Szuromi Miklós, maj Somosné Farkas Edina és végül Kollár Kálmán vezényletével.

A 63. díjátadó ünnepség hét Magyar Örökség-díjasa: a veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság művészete, Kass János képzőművészeti életműve, Mécs László költészete, Nagy Zoltán népmese-kutatói munkássága, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium, a tudás és élő hit iskolája, Szőnyi Zsuzsa és Triznya Mátyás több évtizedes római szeretetszolgálata, és Szék (Mezőség) gazdag hagyományőrző kultúrája.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!