Kultúra

2009.04.20. 02:29

A finn kultúra terjesztője

Veszprém - Dr. Révay Valéria, a Pannon Egyetem magyar nyelvtudományi tanszékének tanszékvezető egyetemi docense a Finn Köztársaság nagykövetségén vehette át a Rácz István-díjat, a múlt heti magyar szakesten pedig a hallgatók a magyar nyelvtudományi tanszék tanárai közül a legnépszerűbb oktatónak választották.

Balla Emőke

A Rácz István-díjat 2003 óta évente egyszer adják át, egyet Finnországban, egyet Magyarországon. Azok kapják, akik hosszú ideig dolgoztak a magyar-finn kapcsolatokért, terjesztik a finn kultúrát, esetleg fordítanak.

- Diákkorom óta részt veszek a magyar-finn kapcsolatokban, debreceni egyetemistaként egyetemi küldöttségeket fogadtam, tolmácsoltam. 

Ösztöndíjasként is eljutottam Finnországba, de nagy jelentősége volt számomra annak, hogy 1981 és 1984 között a Helsinki Egyetem magyar lektora lehettem. 

Bekapcsolódtam az ottani Finn-Magyar Társaság életébe, órákat adtam, sokfelé hívtak előadásokat tartani. 

A hároméves ciklus után hazajöttem Nyír-egyházára, ahol megszerveztem a magyar-finn baráti kört, ottani társaságunk az idén huszonöt éves. Egyesületünk nagyon aktív, jó partnerünk van, Kajaani.

Nyíregyháza és Kajaani között 1981-ben jött létre a testvérvárosi kapcsolat. Elkezdődtek a családi cserék, iskolai, zenekari, néptánccsoportok, szakmai csoportok cseréi, kapcsolat alakult ki az evangélikus gyülekezetek között. 

Minden ötödik évben megjelentettek egy közös kiadványt, az elsőt Üzenetváltás címmel, nyíregyházi és kajaani költők verseivel. 

A Távol és közel című kötetben Kainuu tartománybeli és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei költők és írók írtak; mindig azt hangsúlyozták, hogy bár a városok földrajzilag távol vannak, lélekben egymáshoz közel. 

A Halló, Kajaani! Itt Nyíregyháza című könyvben azok a nyíregyháziak írták le élményeiket, akik jártak Kajaaniban. 

A finnek egy szaunát is ajándékoztak a nyíregyháziaknak, amelyet a Júlia fürdő udvarán állítottak fel.

Dr. Révay Valéria hetente ingázik Nyíregyháza és Veszprém között. - 2003-ig a nyíregyházi tanárképző főiskolán tanítottam, akkor éppen harminc éve, amikor meghívtak a veszprémi egyetemre, a magyar nyelvtudományi tanszék vezetőjének. 

Világossá vált számomra, hogy Nyír-egyházán nem tudom továbbra is olyan intenzíven ápolni a magyar-finn kapcsolatot, mint korábban titkárként, elnökként. 1989-ben megalakult az országos Magyar- Finn Társaság, engem választottak titkárnak. 

Fővároscentrikusak vagyunk, noha a finnbarátok többsége vidéken él. Nyíregyházán a társaság tiszteletbeli elnöke maradtam, ha éppen hétvégenként, nyáron vagy a szünidőben van az összejövetel, ott vagyok. Hétvégenként ingázom. Jól bírom az utazást, a vonaton olvasok, dolgozatokat javítok.

Dr. Révay Valéria a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület munkájában is részt vesz, többször tartott előadást, legutóbb a Kalevala ünnepéhez kapcsolódva a finnek nemzeti eposzáról beszélt. Szívesen teszi, korábban óraadóként a debreceni egyetemen finn szakosoknak a finn népköltészetről és a Kalevaláról tartott kurzust.

A tanárnő szépirodalmat, regényt, novellákat fordított, valamint Matti Klinge Finnország rövid története című kötetét.

- A finn nyelv és kultúra magyar szakosoknak című nyelvkönyvet Veszprémben készítettük, a BA alapszakhoz kötődő tananyagírást támogató Hefop pályázat keretében. A magyar nyelvtudományi tanszéken hárman vagyunk, akik finnül beszélünk, a munkában negyedikként a Pécsi Egyetem finn lektora vett részt. 

Az anyag könyv formájában végül nem jelent meg, az elektronikus könyvtárban olvasható. Nemcsak mi, hanem néhány más egyetemen is ezt használják a finn- órákon.

A magyar szakosoknak egy félév alatt szeretnénk kedvet csinálni a finn nyelvhez, át kellene látniuk a finn nyelvtant, hogy a nyelvrokonság bizonyításához fel tudjuk azt használni. 

Jó kapcsolataink vannak az oului és a joensuu-i egyetemmel, hallgatóink szívesen utaznak ki, igazán akkor van lehetőségük, hogy többet tanuljanak, megismerjék a finn kultúrát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!