Külföld

2015.11.14. 07:53

Párizsi terrortámadás: Európát támadták meg?

Akár több száz halálos áldozata is lehet a péntek éjszaka történt párizsi terrortámadásnak – hírek szerint.

Kovács Erika

A francia fővárosban egyszerre hét helyen robbantottak, lőttek terroristák, öngyilkos merénylők egy barátságos futballmérkőzés után. A francia elnök éjfélkor azt mondta, kíméletlen hadjáratot indítanak az elkövetők ellen, határaikat lezárták, rendkívüli állapotot hirdetett és 1500 katonát hív be. A világ vezetői részvétüket nyilvánították az elhunytak  családtagjainak, és segítségüket ajánlották fel Franciaországnak. Orbán Viktor miniszterelnök azt is mondta, a magyar nép a franciák mellett van a nehéz órákban.

A tragédia kapcsán megkérdeztük Tarjányi Péter és Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőket. Tarjányi Péter azt mondta, hogy Magyarországon továbbra sincs terrorveszély. Ő nemrég nyilatkozta lapunknak azt, hogy erre Párizsban viszont lehet számítani. Kiemelte, Európa elleni támadásnak tartja a történteket.

Nógrádi György szerint csődöt mondott a francia hírszerzés és elhárítás. Terrortámadás – mint közölte- bárhol, bármikor megtörténhet, de reméli, Magyarországon nem lesz.  Közös álláspontjuk szerint haladéktalanul egységesülnie kell Európának.

9.29 Putics Barna a merényletről

- Éppen társasoztunk rokonainkkal, amikor tudomást szereztünk a terrortámadásról – ezt közölte lapunknak a veszprémi neves kézilabdázó, Putics Barna, akit párizsi lakásán értünk el telefonon. A sportoló a Tremblay-en-France csapatában játszik és a párizsi repülőtér közelében lakik családjával, a tragédia helyszínétől pedig alig félórára. Azt mondta, hogy nagyon megrémültek, a városban kijárási tilalom van, rengeteg a rendőr, és tudomása szerint a holnapi kézilabda mérkőzést is lefújják majd, melyen ő is játszana. Utalt rá, ezekben a percekben is várja rokonai hívását, akik szombaton reggel a párizsi repülőtérről indultak Bécsbe, majd Veszprémbe. Szombaton reggel nagyon sok rendőrt láttak a párizsi repülőtéren.

Putics Barna

Elmondta még, a helybeliek sem tudják még pontosan, hány halottja van a tragédiának. – Az biztos, hogy nagyon meggondolom, hova megyek a városban a családommal, mert a terroristák nagyon kiszámíthatatlanok– hangsúlyozta a sportember, aki azt fontolgatja, hogy nem repülővel, hanem autóval jön haza a karácsonyi ünnepekre. Hozzátette, mélyen együtt érez az áldozatok családjával, és –ahogy fogalmazott- borzasztó tragédia, ami történt.

A sportolóval később ismét beszélünk.

12.22 Megerősítik az ajkai cég biztonsági szolgálatát

Skobrák Tibor Fotó: Penovác Károly

– Megerősítjük még ma az ajkai cég biztonsági szolgálatát – hangsúlyozta érdeklődésre Skobrák Tibor, a Le Belier Magyarország Zrt. Közép-kelet-európai pénzügyi igazgatója, aki nagyon megrázónak, tragikusnak, érthetetlennek nevezte a Párizsban történteket. Az igazgatót annak kapcsán kérdeztük, hogy a hírek szerint egész Európában nincsenek teljes biztonságban a francia tulajdonú cégek, amilyen Ajkán is működik, és most fokozzák védelmüket. Utalt rá, több barátja él a francia fővárosban, akik ott voltak pénteken este a francia–német mérkőzésen, és még mindig sokkhatás alatt vannak, ezért részleteket még nem voltak képesek mesélni a stadion körüli terrortámadásról, illetve túszdrámáról.

13.25 Szigorítják a büntetés-végrehajtási intézetek felügyeleti tevékenységét a terrortámadás miatt Magyarországon

Erről beszélt szombaton Bakondi György, a miniszterelnöki belbiztonsági tanácsadója. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától azt kérdeztük, ezt miként valósítják meg a veszprémi intézetnél. Későbbre ígérték a választ.

Fotó: Balogh Ákos

A rendőri jelenlétet is szigorítják többek között a közterületeken. Ennek kapcsán az Országos Rendőr-főkapitányság közölte, a rendőrség fokozottan figyeli a főbb vasúti és autóbusz pályaudvarokat, a nemzetközi személyszállító vonatokat, aluljárókat, nagyobb forgalmú nyilvános helyeket, a jelentősebb forgalmú szállodákat. A rendőrség fokozottan ellenőrzi a határátkelőhelyek személy- és járműforgalmát. Utánajárunk, hogy Veszprém megyében az ellenőrzés hogyan érvényesül.

15. 49 „Reszkessen Franciaország, ez még csak a kezdet volt!”

- Elmaradt az edzés és a mérkőzés is – mondta szombaton délután a veolnak Putics Barna párizsi otthonából, aki megkönnyebbülten mondta el, hogy szombaton a reggeli repülőgéppel való indulás után szerencsésen hazaérkeztek rokonai Bécsbe onnan pedig Veszprémbe. A neves kézilabdázó felidézte, a napokban többször is járt rokonaival azokon a belvárosi helyeken, ahol most a szörnyűségek történtek.

Arról is beszélt, hogy csapattársának tíz percen múlt az élete, ugyanis a futball stadionba ennyivel előbb érkezett be azon a kapun pénteken este, ahol az egyik robbanás történt. Aztán hajnali két óráig kellett a stadion közepén maradnia a többi nézővel együtt, mert a kapunál voltak az áldozatok és a sérültek. Aztán kerülő úton tudott csapattársa hajnalra hazaérkezni, mert egész Párizst lezárták. A városban nagy káosz volt, és rendőrök mindenütt.

A helyi hírcsatornákon többek között azt lehet hallani, hogy a történteket az Iszlám Állam vállalta magára és azt üzenik a terroristák, hogy „reszkessen Franciaország, mert ez még csak a kezdet volt!”

16.48

Információk szerint Porga Gyula Veszprém polgármestere gyertyát gyújt a párizsi terrortámadás áldozatai emlékére a Városháza előtt, szombaton este.

21.49

Balatonfüreden a terrortámadás miatt elrendelt nemzeti gyásznapon a  Szent István téren, vasárnap 17 órakor gyújtanak a helybeliek gyertyát a párizsi áldozatok emlékére – tudtuk meg Bóka István polgármestertől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!