Kert

2015.09.07. 15:44

A cél, hogy több gondozott udvar, ház legyen

A Tapolcai Városszépítő egyesület célja, hogy minél több gondozott porta legyen, az itt lakók együtt szépítsék a várost. Minél többen kapják meg a Tiszta udvar, rendes ház táblát.

Tóth B. Zsuzsa

Mindezt Benács Lajos, az egyesület elnöke mondta el a Naplónak. Mint megtudtuk, az egyesület, a Városért Egyesület, a Vállalkozók Területi Ipartestülete, az Épített és Természeti Környezet Védelméért Közalapítvány és önkormányzat támogatásával hirdette meg idén immár 11. éve a versenyt előkert, családi ház és erkély kategóriában. Két éve a Tiszta udvar, rendes ház táblát kaphatják meg azok, akik nevezik saját udvarukat, vagy erre a címre jelölik másokét, és a porták ki is érdemlik azt. A versenyben nincs rangsorolás, idén 35 porta kapott díjat. A táblát kiérdemelte Hosszúné Pál Andrea, Horváth Sándorné, Kasza Tamásné, Muzsi László, Gajdos Gáborné, Bindics Zoltánné, Bagi Zoltánné, Lendvai György, Gyönge Jenő, Aranyodi Zsolt, Éder Zoltán, Hegedüs Miklósné, Kordik Norbert, Czintula Tamásné, Kovács Ferencné, Borbély Gyuláné, Fodor Lajosné. Emléklapot kapott Tóth Andrásné, Horváthné Hosszú Erika, Szollár Istvánné, Kustos Lászlóné, Kerbel Jánosné, Adrián Péterné, a Véndektanya Vendégház és Molnár Szabolcs. Az erkélyek közül díjazott lett Lakossy Gyuláné, Mayer Nándorné, Gadácsi Károlyné, Kocsis Lajos, Sáfár Gyula, Dányi Józsefné, Wéberné Borbély Éva, Éderné, Biczó Ibolya, a Dózsa Gy. utca. 24. számú társasház erkélye. Emléklapot kapott Somogyi Kálmánné, Tóth Győző, özv. Billik Ferencné, Horváth Vinczéné, Illés Alexandra, Jancsik Dezső és Osváth Józsefné.

Wéberné Borbély Éva borudvarbeli lakásának két nagy erkélyét és ablakait gyönyörű bordó tiroli muskátlik díszítik. Éva ötven palántát vásárol minden tavasszal, átteleltetni sajnos nem tudja a muskátlikat, amelyeket rendszeresen tápoz és öntöz minden este.

Hegedűs Miklós és felesége, Marika családi háza kiérdemelte a Tiszta udvar, rendes ház táblát 
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Ez a muskátli vált be igazán, nagyon szeretjük. A szél ellen minden ládát dróttal erősítünk fel tavasszal, aztán ősszel külön program leszedni mindet - mondja Éva, aki korábban első helyezett is lett, amikor még verseny volt az erkélyek virágosítása a városban. A központban levő első emeleti lakás környéke forgalmas, a belső udvaron több szolgáltató dolgozik. A járókelők már megszokták a bordó muskátlifolyam látványát, sokaknak hiányozna is, ha Éva tavasszal nem ültetné tele a gyönyörű virágokkal az erkélyeket. Szemmel láthatóan megérdemelte az elismerést. Akárcsak a Dobó lakótelep egyik társasházának első emeleti lakásában Dányi József és felesége, Ibolya erkélye. A családfő a kertész, a 13 méter hosszú erkélyen Jóska bácsi csilipaprikát is termeszt, és idén már kaliforniai paprikával kísérletezik.

A nagy melegben sok virágot eldobott a muskátli. A csili bevált, sok termést hoz cserépben is mutatja a zöld növényekkel teli erkélyt. A virágládákban nagyrészt futómuskátli virít, többfajta, de van köztük porcsinrózsa, hatalmas cserepekben virít óriási vörös, telt virágaival a hibiszkusz, és szemmel láthatóan jól érzik magukat a keleti oldalon a pozsgások, kaktuszok. A muskátlik tápsót kapnak rendszeresen, de tavasszal mindig újat kell venni, mert nincs hely a teleltetéshez. Viszont Jóska bácsi még oszlopokat is csináltatott az erkélyre, hogy a korábbinál több virágnak legyen hely. Bár ősz-szel mindig megfogadja, hogy jövőre nem fárad a virágosítással, amint megérkezik a tavasz, nem tud ellenállni a virágboltok kínálatának. Így megy ez már a kilencvenes évek óta. Idén száz tő muskátli díszíti az erkélyt, és a szobanövények egy része itt vészeli át a nyári meleget. A látványért évek óta jutalmat kapnak Dányiék.

Dányi József és felesége, Ibolya az erkélyen még paprikát is termeszt

Hegedűs Miklósné a Fazekas utcai házra már ki is tetette a Tiszta udvar, rendes ház táblát. Marika joggal büszke az elismerésre. Látszik, hogy nagy szeretettel fordul a virágok, növények felé a házban és az udvaron. Sőt, szőlőt és veteményest is művel sok más elfoglaltsága mellett.

- A lila akác idén másodszor nyílik, úgyhogy hosszú ősz lesz - mondja, amint bemutatja az udvart. A terasz korlátján burjánzó egynyáriak, alattuk a kertben évelők zöldellnek, az udvar másik oldalán árnyéktűrők nőnek, a hatalmas cserepekben leánderek bontják virágaikat, pálmák cseperednek. Utóbbiak virágoztak már, csodájára jártak még a harmadik megyéből is. Marika esővizet gyűjt és hajnali ötkor már öntöz. Este 11-kor pedig szintén. A virágládák a nyugati oldalon hamar kiszáradnak, a dézsások hatalmas koronája sokat párologtat. Szerencsére van hol teleltetni a fagyérzékeny kedvenceket, aztán tavasszal újra benépesül az udvar. A nyírfa alja olyankor kéklik a nefelejcsektől, a ládákban árvácskák színesítik a teraszt. Aztán a petúniák váltják őket, meg a Pistikék, porcsinok, krizantémfélék. A csíkos kecskerágó különös kontrasztot ad a színeknek, az élénkzöld, ehető termésű futótól pedig dzsungelszerű a látvány. De van itt kövirózsa, rozmaring is.

Wéberné Borbély Éva évről évre bordó tiroli muskátlival díszíti az erkélyeket

- Szeretem a gyógynövényeket, fűszernövényeket, nevelek bazsalikomot is. A zakuszkába idén már a padlizsánt sem kellett megvenni, megtermeltem mondja Marika, aki a háziasszonyok gyöngye. A fagyasztója sosem üres, a kamra polcai telerakva befőttekkel, lekvárokkal, savanyúságokkal. A lakásban is sok a növény, hiszen bármi fájdalom érte a 40 év alatt, a gyógyír mindig a virág volt.

- Virágot veszek, kapok. Mosolyra derít mindig. A férjem és a lányaim ezzel örvendeztetnek meg, nem is kell más ajándék - mondja nevetve.

Szép előkertek, társasházi udvarok

A szép előkertért díjat kapott Torsa Ferencné, Szabó Péter, Horváth Péterné, Orbán Béláné, Lukács Tibor, Szabóné Mózner Ibolya, Szijártó Istvánné, Kardos Ernőné, továbbá Mátis Pálné.

Emléklapot kapott Gábor Istvánné, Szakács Sándorné, Samu Ferencné, Szabó Józsefné, Bolla Gyula, Giczi Béla.

A társasházak közül a Viszló u. 1/B, 1/C, 7/A, 7/B, a Lesence utca 9/C, 9/B, a Klapka Gy. utca 1., és 9., a Billege utca 5.,
a Kazinczy tér 11., 15., a Szent-György Panzió, a Költő Söröző, valamint a Dobó téri közösségi ház.




Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!