Kert

2015.08.10. 07:51

A dédszülők egykori háza helyén épített új otthont magának a Weis család - Legszebb kertek Veszprém megyében (7. rész)

Magyarpolány - A legszebb kertek versenyére 29 nevezés érkezett, azok közül a legszebb tíz kertet a Csizmazia Szilveszter kertészmérnök vezette zsűri választotta ki. A döntőbe jutott kertekről készített írásaink alapján olvasóink szavazhatnak az első három helyezettre, akkortól, amikortól már mindegyik kertet bemutattuk.

Tóth B. Zsuzsa

A magyarpolányi Weis Ferenc és felesége, Marika néni első ízben nevezett versenyünkbe. Magyarpolányi kertjük különlegessége a kereszt, amelyet még a háziasszony dédszülei emeltettek. A családi keresztet ma az utódok gondozzák, immár a negyedik generáció tagjai. Körülötte két japán szomorúfűz növekszik, amelyeket időnként vissza kell vágni. Marika néni egy nagy tál muskátlival díszíti még egyszerűen a kereszt környékét. A feszületet pedig restaurátorral gondoztatják. A dédszülők is ezen a területen éltek, a házukat persze azóta elbontották Weisék, újat építettek a helyére. A kertben pedig rengeteg virág nyílik. Kardvirág, dália, sok muskátli virít, mert Marika néni szerint a parasztház jellegű épülethez ez illik.

A magyarpolányi Weis házaspár klasszikus kertjének különlegessége az elődök tiszteletére állított és máig fennmaradt kereszt
Fotó: Penovác Károly

A kerekeskút jó szolgálatot tesz a locsolásnál, eddig még a legnagyobb melegben sem száradt ki. A veteményes kertben hagyma, paradicsom, paprika, uborka, petrezselyem, sárgarépa növekszik, minden, ami csak a konyhára kell. Tárolásra nem termesztenek, ami van, az elfogy nyáron és ősszel a családban. Marika néni a férjével kettesben él a házban, de a gyerekek is gyakran látogatják őket. Munka pedig van bőven.

A gyümölcsfák, a meggy, sárgabarack, cseresznye, a bogyósok: ribizli, málna, eper és a szőlő mindig ad feladatot. Akkor is, ha csak csipegetésre termesztik, nem borászkodnak. Előnyben részesítik viszont a biotermesztést, nem használnak vegyszereket. A talajt visszatáplálják a komposzttal.

A sok gondoskodást meghálálják a növények, kora tavasztól késő őszig mindig virágzik valami az udvarban. évelő, vagy egynyári. Hatvan tulipán hagyma, aztán sok nárcisz, ibolya, primula köszönti a tavaszt, majd a muskátlik díszlenek és jön a rózsák szezonja. Utóbbiakból 15 tövet ültettek, az árnyékosabb helyekre pedig gyönyörű hortenziák kerültek.

Van szegfű, törökszegfű, sok körömvirág, margaréta féle és csüngő petúnia. A kútnál a tiroli muskátlik színesítik az udvart, akárcsak a ház két teraszán és a fedett kiülőnél. Ott futó verbéna és klementin is díszlik a pihenők örömére, akik nyári nappaliként használják a szaletlit. Még a villanyt is kivezették. Délután ott olvassák az újságot, gyönyörködnek az egyébként nem zsúfolt kertben, ahonnan a sövény sem hiányozhat.

Cserepes csüngő virág kerül az öreg gyümölcsfákra és a garázs ablakába, meg a kút kávájára is, hiszen az udvarra belépők azt látják meg először. Kellemes érzés is megérkezni Weisékhez, a látvány pedig maradásra csábít.

Rozmaring és kaktuszok a pincében

Az öntözést a családfő vállalja fel nagyrészt, Marika néni a tápanyagot biztosítja a virágoknak és az elnyílt virágfejeket távolítja el. Gondozza a nyolc nagy leándert, amelyeket a pincében teleltetnek, ahol fagy sosincs. A két fokos hőmérséklet mellett átvészelik a hideg évszakot. Olyankor kevés vizet kapnak, pihennek, mint mellettük a rozmaringok és a kaktuszok. Az utóbbiak közül némelyik már gyönyörűen virágba borult idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!