Talán mégsem akkora a baj a vendéglátás tekintetében

2020.06.23. 11:30

A nehézségek ellenére jó nyári szezonra van kilátás a Balatonnál

A vendéglátók továbbra is bíznak abban, hogy a magyarok többsége nyáron a Balatont választja. Vágó Péter szerint a nagy kérdés az, hogy sikerül-e belföldi vendégekkel pótolni az idén várhatóan kisebb létszámban érkező külföldieket.

Molnár Sándor

Fotó: Balogh Akos

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Kisosz) Veszprém megyei elnöke szerint a Balaton-parti, illetve Veszprém megyei vendéglátóegységek felkészültek a vendégek biztonságos fogadására, ami igaz az ételekre, a szállításra, a higiéniára és a védőtávolság betartására is.

– A vendégnek csak az dolga, hogy jól érezze magát, és a végén fizesse ki a számlát – mondja Vágó Péter, aki bízik a kedvező szezonban. Véleménye szerint a tavalyi számadatokat figyelembe véve – amikor a vendégek 60 százaléka volt magyar és 40 százaléka külföldi – az az idei szezon nagy kérdése, hogy a belföldi vendégekkel sikerül-e pótolni a járványhelyzet miatt most csak nehezen ide jutó, vagy csak egy-két hónap késéssel érkező kevesebb külföldi vendéget.

– Éppen ezért mindenkinek azt mondjuk, hogy jöjjön el és nézze meg a Balaton-partot. Ha szokott járni errefelé, akkor azért, ha nem, akkor meg próbálja ki, hogy milyen. Most a szálláshelyek teljes kínálata rendelkezésre áll – a kis panzióktól a kempingeken át a szállodákig –, nagyon széles a választék. Biztonságosan nyaralhatnak a vendégek, mintha otthon lennének – vélekedik a Kisosz megyei elnöke.

Vágó Péter
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Szerinte a leginkább megcélzott vendégkör – a családosok – sokféle szórakozási lehetőséget találnak a tó partján. Talán csak a fesztiválozni, bulizni vágyó fiatalok számára lesz kevesebb program idén. A vendéglátóegységekben pedig végre a magyarok ízlése szerint főzhetnek.

– Azt vettem észre, hogy újra a magyaros ételek – a cigánypecsenye, a hekk, a lángos, a palacsinta – kerülnek előtérbe, ezt erősítik most a vendéglátósok, és ezeknek az ételeknek egyszerűbb is az elkészítésük. Ha magyar a megrendelő, akkor a magyar igényeknek kell megfelelni, emiatt egy kicsit változik a vendéglátás szerkezete – jegyzi meg, majd hozzáteszi, hogy két nagy ellensége van idén a Balaton-partnak. Úgy tűnik, az egyiket, a vírushelyzetet már legyőztük, a másik pedig az időjárás, ahol még nem arattunk győzelmet. Ez az egy hónapnyi kiesés, hozzáadva a vírushelyzet okozta veszteségekhez, jelentősen csökkenti a bevételi oldalt.

– A vendéglátószakma akkor nyeri meg a csatát, ha a költségei és a bérek kifizetése után nem lesz veszteséges, tudomásul véve, hogy ez a szezon most ilyen. Idén „túl kell élni”, bízva abban, hogy jövőre ennél majd jobb lesz – mutat rá.

Az elnök meggyőződése, hogy a vírushelyzet miatt tavasszal hazatérő, külföldön dolgozó vendéglátósok zöme nem áll munkába a Balaton-parton, hanem arra várnak, hogy visszatérhessenek osztrák, német, svájci, olasz vagy angol munkahelyükre. Ugyanakkor a korlátozó intézkedések miatt most kisebb létszámú személyzetre van szükség a vendéglátóhelyeken. Egy hónapon belül mégis előfordulhat munkaerőhiány, ha nem állnak munkába a diákok és a nyugdíjasok, mert segédmunkaerőre mindig szükség van.

A vendéglátóhelyek felkészültek a szezonra, a kedvezőtlen időjárás azonban sokakat visszatart a Balaton-parti barangolástól, strandolástól és étkezéstől
Fotó: archív

A jó hír az, hogy már nincs veszélyhelyzet, és szerinte a Széchenyi-kártya is arra ösztönzi a magyar vendégeket, hogy költsenek, ami forgalmat generálhat.

– Az emberek vágynak a pihenésre. Ki kell pihenni a digitális oktatást, a bezártság után társaságra vágyunk. Optimista vagyok, és azt gondolom, hogy ez egy jó szezon lesz az összes problémával együtt is, és mi is a Balatonon nyaralunk majd – zárja a beszélgetést Vágó Péter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!