Hírek

2015.06.21. 09:44

Szívmasszázzsal életet mentett a rendőr

Veszprém - Azonnal szívmasszázst alkalmaztam a balatonfüredi férfin, akinek sem légzése, sem pulzusa nem volt szombaton délután – így idézi fel életmentését Belák József főtörzsőrmester, Dörgicse és Vászoly körzeti megbízottja.

Kovács Erika

- Kollégámmal, Szlama Balázs törzsőrmester, járőrvezetővel együtt kaptuk a riasztást a megyei Tevékenység-irányítási Központtól (TIK), hogy azonnal induljunk egy balatonfüredi családhoz, mert egy fiatalember azt jelezte hozzájuk, hogy édesapja valamire készül - említi a történteket Belák József. Elmondja, amikor kiérkeztek, a középkorú férfi még jól kommunikált, elmondta, nekik, hogy gyógyszert vett be. József azonnal tejet itatott vele, és ezzel egy időben szólt a TIK-hez, hogy mielőbb küldjenek mentőt. Ezt a férfi is hallotta, leült az ágyra, hogy várja a mentőket, de ekkor már összefüggéstelenül és nagyon lassan beszélt, majd hirtelen eszméletét vesztette és hanyatt vágódott az ágyon. Ekkor még voltak életfunkciói, közben Belák József a nyakát és a homlokát vízzel törölgette, szólítgatta, de ekkor a férfi szeme már csukva volt és nem beszélt.

- Néhány másodperc múlva pedig azt vettem észre, hogy sem légzése, sem pulzusa nincs - fogalmaz a főtörzsőrmester, majd hozzáfűzi: ezért haladéktalanul szívmasszázst alkalmaztam nála, és néhány másodperc múlva egyszer csak visszajött a légzése. Ez rövid idő is örökkévalóságnak tűnt. Aztán néhány percen belül odaérkeztek a mentők is.

Korábban megírtuk, egy balatonfüredi férfi vélhetően családi viszály miatt gyógyszert vett be, amire feltehetően alkoholt is fogyasztott. Újabb információnk alapján alkoholszagot nem lehetett érezni rajta. Tudomásunk szerint a férfi stabil állapotban van, kórházban ápolják. Belák József Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből származik, 2006 óta rendőr, 2010-től kezdve a Balatonfüredi Rendőrkapitányság állományában dolgozik. A mostani volt az első életmentése. Azt mondja, erre esküdött fel, gondolkodás nélkül cselekedett. Hasonló helyzetbe már többször került, amikor hozzátartozókkal idős emberek lakásába ment be, akik nem adtak életjelt magukról, mert különféle okok miatt, például elesés, rosszullét miatt magatehetetlenül feküdtek otthonukban. Hozzájuk is mentőt hívtak, ezzel megmentve életüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!