Hírek

2016.11.20. 21:05

Betyármonda mentén - Harmincötödik évfordulóját ünnepelte a Vadvirág néptáncegyüttes

Pápa - Harmincöt év kitartó munka, nem szűnő energia és alázat a népművészet szolgálatában.

Szabadkai Verita, Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ (JMSZK) igazgatója fogalmazott így a Vadvirág-ünnep szombati köszöntőinek alkalmával. Nagyszabású gálaműsorral ünnepelte 35. évfordulóját a Vadvirág Néptáncegyüttes a JMSZK színháztermében. Az 1981-ben megalapított csoport a hétvégén háromszor is bemutatta a Betyármonda mentén csokorba szedett Vadvirág című előadását - mindannyiszor elsöprő sikerrel.

- Harmincöt év kitartó munka, nem szűnő energia és alázat a népművészet szolgálatában. Röviden így jellemezhető városunk egyik legjelentősebb amatőr művészeti csoportja, a Vadvirág Néptáncegyüttes - fogalmazott Szabadkai Verita.

Mint mondta, az ismert pápai néptáncegyüttes eddigi 35 esztendeje szakmai, művészeti és közönségsikerekben egyaránt bővelkedik. Szavai szerint erre az erős, összetartó közösségre úgy tekinthetünk, mint amelyik megvalósította álmait. Szabadkai Verita beszédében kiemelte Baán Évának, a Vadvirág egyik alapítójának munkáját, meghatározó szerepét, továbbá Müller Anita és Müller Zoltán tevékenységét, akik a néptánc szerelmeseiből a műfaj hivatásos oktatóivá, terjesztőivé emelkedtek. Az intézményvezető megjegyezte, a JMSZK számára mindig is kiemelt jelentőségűek voltak a saját közösségei, mint amilyen a Vadvirág is.

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere rámutatott: minden város életében vannak olyan közösségek, melyek öröknek tűnnek, és ilyen közösség a Vadvirág Néptáncegyüttes is.

- Harmincöt esztendővel ezelőtt az alapítók még biztosan szerényebb célokat fogalmaztak meg, de ez a közösség az azóta eltelt években mindent elért. Ez az együttes egyrészt meghódította a várost, másrészt eljutott oda, hogy a néptánc intézményesedett Pápán, és számos kisdiák ismerkedett meg a néptánc értékeivel - fogalmazott a városvezető.

Az ünnepi műsorban fellépett több néptáncos generáció, a Vadvirág hajdani, jelenlegi és leendő táncosai is, felnőttek és gyerekek egyaránt. Közreműködtek a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma néptánc szakos növendékei, a Tánc-Lánc AMI-hoz tartozó tanítványok, valamint a Szó és Kép Színpad tagjai. Az előadásban rábaközi, sárközi, szatmári, székelyföldi, hortobágyi, kalocsai, kalotaszegi, tardoskeddi és balázstelki táncokat láthatott a közönség, miközben a mesélő szerepét betöltő Müller Zoltán történetei összekötötték a különféle táncos jeleneteket.

A koreográfus-dramaturg Müller Anita, míg a rendező-koreográfus Müller Zoltán volt. A talpalávalót a Dűvő, a Pántlika és Németh Dénes zenekara szolgáltatta.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!