Hírek

2013.07.12. 12:23

Vizes spórolás egyszerű ötlettel Akalin

Balatonakali - Ragyogó napsütésben tartottak Esőnapot pénteken délelőtt a népszerű üdülőhelyen, hogy felavassák a rendkívül egyszerű, de nagyon hasznos fejlesztésüket, egy esővízgyűjtőt.

Győrffy Árpád

Mint Koncz Imre polgármester elmondta, egy feleslegessé vált olajtartály gödrét akarták hasznosítani a polgármesteri hivatal épülete mellett. Mivel uniós forrásból éppen akkor hirdettek pályázatot a megújuló energia hasznosítására, egy évezredek óta használt berendezés, egy korszerű esővízgyűjtő kialakításához kértek és nyertek kétmillió forint támogatást.

Koncz Imre még a hallgatóságot is meglocsolta egy kicsit az esővízgyűjtő felavatásán (Fotó: Győrffy Árpád)

A pénz több mint fele a tároló műanyag bélésének kialakításához kellett. A mintegy 400 négyzetméteres önkormányzati épületről négy helyen vezetik le a vizet a tetőről a 15 köbméteres vízgyűjtő edénybe. Egy részénél egy kisebb tartályt és szivattyút is kell használni. Erős záporeső esetén annyi vizet össze tudnak gyűjteni, hogy teljesen megtelik a tartály. Ebből normál körülmények között egy héten át tudják öntözni a virágokat a közterületeken.

Az első locsolás után szelektív szemétgyűjtő akcióval, óriásplakát készítő versennyel és színházi produkcióval folytatódott az esőnap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!